Burrito z patelni: łatwy przepis na obiad

Burrito z patelni: łatwy przepis na obiad
Autor: Shutterstock.com Zamiast nadzienie do burrito zawijać w tortillę można go zjeść prosto z patelni
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Burrito to meksykańska tortilla obficie napakowana miesznaniną mięsa, ryżu i fasoli w sosie pomidorowym. Moim zdaniem można pominąć place i przygotować zdekonstruowane burrito na szybko prosto z patelni. Oto łatwy przepis na pyszny obiad. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 średnia cebula posiekana
  • 2 papryczki jalapeno posiekane
  • 1 słodka papryka, pokrojona
  • 4 ząbki czosnku posiekanego 
  • 1-1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka fasoli czerwonej, osączonej
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka + więcej w razie potrzeby
  • ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka 
  • 1-2 łyżki chili w proszku 
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mielone mięso i smaż do zrumienienia. W trakcie smażenia mieszaj, żeby się zbryliło.
  • Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Dodaj posiekane papryczki i pokrojoną paprykę oraz czosnek. Smaż około 3 minut.
  • Dodaj ryż i wymieszaj, niech pokryje się tłuszczem. 
  • Dodaj pomidory z puszki i osączoną fasolę. Wlej bulion z kurczaka.
  • Dodaj kukurydzę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez około 30 minut lub do chwili, gdy ryż wchłonie cały płyn.
  • Podawaj póki gorące. Smacznego!
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Zobacz GALERIĘ zdjęć, jak ugotować ryż:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej