Burrito z patelni: łatwy przepis na obiad
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Burrito to meksykańska tortilla obficie napakowana miesznaniną mięsa, ryżu i fasoli w sosie pomidorowym. Moim zdaniem można pominąć place i przygotować zdekonstruowane burrito na szybko prosto z patelni. Oto łatwy przepis na pyszny obiad.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1 średnia cebula posiekana
- 2 papryczki jalapeno posiekane
- 1 słodka papryka, pokrojona
- 4 ząbki czosnku posiekanego
- 1-1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka fasoli czerwonej, osączonej
- 2 szklanki bulionu z kurczaka + więcej w razie potrzeby
- ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka
- 1-2 łyżki chili w proszku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mielone mięso i smaż do zrumienienia. W trakcie smażenia mieszaj, żeby się zbryliło.
- Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj posiekane papryczki i pokrojoną paprykę oraz czosnek. Smaż około 3 minut.
- Dodaj ryż i wymieszaj, niech pokryje się tłuszczem.
- Dodaj pomidory z puszki i osączoną fasolę. Wlej bulion z kurczaka.
- Dodaj kukurydzę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez około 30 minut lub do chwili, gdy ryż wchłonie cały płyn.
- Podawaj póki gorące. Smacznego!
Ryż - właściwości i sposoby gotowania