Zamiast panierować, przygotuj schab w tej glazurze. Szybko, smacznie i prosto
Aromatyczny obiad w niecałe 30 minut? Ta pomarańczowa wieprzowina sprawdzi się idealnie! Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i potrzebujemy do niej wyłącznie kilku składników. Jeśli więc nie masz ochoty na kolejną porcję schabowych, ten przepis sprawdzi się wyśmienicie.
i
Szukasz pomysłu na schab? Ten przepis sprawdzi się idealnie
Prosty schab w pomarańczowej glazurze to prosty sposób na ciekawy obiad. To świetnie wykorzystanie schabu, nie tylko do uwielbianych kotletów schabowych. Mięso wychodzi soczyste i niezwykle aromatyczne, a nie musimy się zbytnio napracować jeśli chodzi o przygotowywanie.
To danie jest szybkie, proste i apetyczne. Nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych ani sprzętów. Wszystkie składniki są łatwodostępne i nie zapłacimy za nie "milionów monet". W ten sposób przygotujemy ciekawe danie, bez zbędnych kosztów.
Schab w pomarańczowej glazurze smakuje wybornie. Łączy w sobie lekką słodycz ze słonym smakiem sosu sojowego i kwaskowatością pomarańczy. To danie sprawdzi się zarówno na obiad w trakcie tygodnia, jak i na elegancką kolację.
Ten prosty przepis jest wart wypróbowania. Prosty i szybki w przygotowaniu, a wychodzi za każdym razem. Możemy go podawać zarówno z ryżem i warzywami, jak i z ziemniakami czy frytkami. To naprawdę ciekawy pomysł na posiłek, który przełamie nudę.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 400 g schabu bez kości
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Schab dzielimy na mniejsze części.
- Smażymy z każdej strony i przekładamy na talerz.
- Na tą samą patelnię wylewamy sok pomarańczowy, cukier i sos sojowy.
- Zagorowujemy, co jakiś czas mieszając.
- W niewielkiej misce mieszamy wodę i skrobię.
- Dodajemy do sou i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ponownie schab i gotujemy, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie usmażone.