Zamiast panierować, przygotuj schab w tej glazurze. Szybko, smacznie i prosto

Aromatyczny obiad w niecałe 30 minut? Ta pomarańczowa wieprzowina sprawdzi się idealnie! Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i potrzebujemy do niej wyłącznie kilku składników. Jeśli więc nie masz ochoty na kolejną porcję schabowych, ten przepis sprawdzi się wyśmienicie.
Szukasz pomysłu na schab? Ten przepis sprawdzi się idealnie
Prosty schab w pomarańczowej glazurze to prosty sposób na ciekawy obiad. To świetnie wykorzystanie schabu, nie tylko do uwielbianych kotletów schabowych. Mięso wychodzi soczyste i niezwykle aromatyczne, a nie musimy się zbytnio napracować jeśli chodzi o przygotowywanie.
To danie jest szybkie, proste i apetyczne. Nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych ani sprzętów. Wszystkie składniki są łatwodostępne i nie zapłacimy za nie "milionów monet". W ten sposób przygotujemy ciekawe danie, bez zbędnych kosztów.
Schab w pomarańczowej glazurze smakuje wybornie. Łączy w sobie lekką słodycz ze słonym smakiem sosu sojowego i kwaskowatością pomarańczy. To danie sprawdzi się zarówno na obiad w trakcie tygodnia, jak i na elegancką kolację.
Ten prosty przepis jest wart wypróbowania. Prosty i szybki w przygotowaniu, a wychodzi za każdym razem. Możemy go podawać zarówno z ryżem i warzywami, jak i z ziemniakami czy frytkami. To naprawdę ciekawy pomysł na posiłek, który przełamie nudę.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 400 g schabu bez kości
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Schab dzielimy na mniejsze części.
- Smażymy z każdej strony i przekładamy na talerz.
- Na tą samą patelnię wylewamy sok pomarańczowy, cukier i sos sojowy.
- Zagorowujemy, co jakiś czas mieszając.
- W niewielkiej misce mieszamy wodę i skrobię.
- Dodajemy do sou i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ponownie schab i gotujemy, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie usmażone.