Zamiast panierować, przygotuj schab w tej glazurze. Szybko, smacznie i prosto

2025-07-21 14:20

Aromatyczny obiad w niecałe 30 minut? Ta pomarańczowa wieprzowina sprawdzi się idealnie! Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i potrzebujemy do niej wyłącznie kilku składników. Jeśli więc nie masz ochoty na kolejną porcję schabowych, ten przepis sprawdzi się wyśmienicie.

Zamiast panierować, przygotuj schab w tej glazurze. Szybko, smacznie i prosto

i

Autor: Shutterstock.com Zamiast panierować, przygotuj schab w tej glazurze. Szybko, smacznie i prosto
łatwy
10 min
4

Szukasz pomysłu na schab? Ten przepis sprawdzi się idealnie

Prosty schab w pomarańczowej glazurze to prosty sposób na ciekawy obiad. To świetnie wykorzystanie schabu, nie tylko do uwielbianych kotletów schabowych. Mięso wychodzi soczyste i niezwykle aromatyczne, a nie musimy się zbytnio napracować jeśli chodzi o przygotowywanie.

To danie jest szybkie, proste i apetyczne. Nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych ani sprzętów. Wszystkie składniki są łatwodostępne i nie zapłacimy za nie "milionów monet". W ten sposób przygotujemy ciekawe danie, bez zbędnych kosztów.

Schab w pomarańczowej glazurze smakuje wybornie. Łączy w sobie lekką słodycz ze słonym smakiem sosu sojowego i kwaskowatością pomarańczy. To danie sprawdzi się zarówno na obiad w trakcie tygodnia, jak i na elegancką kolację.

Ten prosty przepis jest wart wypróbowania. Prosty i szybki w przygotowaniu, a wychodzi za każdym razem. Możemy go podawać zarówno z ryżem i warzywami, jak i z ziemniakami czy frytkami. To naprawdę ciekawy pomysł na posiłek, który przełamie nudę.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 400 g schabu bez kości
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Schab dzielimy na mniejsze części.
  • Smażymy z każdej strony i przekładamy na talerz.
  • Na tą samą patelnię wylewamy sok pomarańczowy, cukier i sos sojowy.
  • Zagorowujemy, co jakiś czas mieszając.
  • W niewielkiej misce mieszamy wodę i skrobię.
  • Dodajemy do sou i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy ponownie schab i gotujemy, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie usmażone.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...