Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis dwa dania w jednym

Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Autor: Shutterstock Nóżki kurczaka i obłędnie pyszny ryż - marzenie każdego smakosza
łatwy
15 min
4

Pałki kurczaka zapieczone z ryżem są tak szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dla mnie to także wspomnienie zagranicznych wojaży. Kawałki kurczaka pieczone na ryżu przypominają mi turecki pilaw, uzbecki płow, czy indyjski jalfrezi z ryżem pilau. Człowiek całe życie się uczy! Dlatego dzisiaj z przyjemnością dzielę się z Wami najłatwiejszym przepisem świata na genialny obiad - dwa dania w jednym - soczysty kurczak i aromatyczny ryż. Bierzcie i cieszcie się chwilą przyjemnej sytości!

Więcej przepisów z kurczakiem w roli głównej

Wypróbujcie przepisy, które specjalnie dla Was przygotowaliśmy krok po kroku:

SKŁADNIKI

  • 8 podudzi kurczaka, czyli pałek
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 500 ml gorącego bulionu drobiowego lub wrzątku
  • sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podudzia oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić. 
  • Ryż zalać wrzątkiem i odstawić. 
  • Marchew zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgrzać olej i dodać marchew razem z cebulą. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 20-30 sekund.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem. Następną warstwą jest osączony z wody ryż. Na ryżu ułożyć pałki kurczaka. 
  • Zawartość naczynia do pieczenia zalać bulionem lub osolonym wrzątkiem z dodatkiem przypraw. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
  • Przed podaniem zdjąć upieczone nóżki kurczaka, a ryż wymieszać widelcem. Smacznego!
  •  
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej