Zamarynuj kurczaka w jogurcie, a potem usmaż. Każdy będzie prosił o dokładkę
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad z piersi kurczaka, ten przepis jest idealny. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie, przyprawach i ziołach są pyszne, soczyste i miękkie. Danie zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić kurczaka smażonego w ziołach i jogurcie.
Jakie przyprawy do kurczaka w jogurcie?
Za smak tego chrupiącego smażonego kurczaka odpowiadają składniki, z których przyrządza się marynatę. To właśnie ona sprawia, że mięso jest tak dobre i soczyste. Bazą marynaty jest jogurt grecki oraz kilka przypraw i suszone zioła. Wszystkie produkty, z których przyrządza się jogurtową marynatę, są niedrogie i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
Jakie więc przyprawy są potrzebne do smażonego kurczaka w jogurcie? Smak marynaty podkręcają:
- słodka papryka
- ostra papryka
- bazylia
- oregano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Co daje moczenie kurczaka w jogurcie?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszny obiad z piersią kurczaka w roli głównej mięso marynuje się w ziołowo-jogurtowej marynacie. Dzięki leżakowaniu w jogurcie greckim mięso staje się kruche i pozostaje soczyste. Dodatkowo przechodzi smakiem i aromatem wszystkich przypraw i ziół, którymi wzbogacony jest jogurt.
Jak zrobić kurczaka smażonego w jogurcie?
Przepis na to pyszne danie z piersi kurczaka jest łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu. Został napisany krok po kroku, dlatego przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i szybsze. To doskonały przepis na rodzinny obiad. Kurczak smażony w jogurcie można podać z ziemniakami lub kaszą. Posiłek wzbogacą pyszne i chrupiące surówki jak coleslaw.
Jak więc zrobić wyśmienitego kurczaka w jogurcie na patelni? Przepis jest sprawdzony, a danie jest łatwe i szybkie.
- 1. krok – przygotowanie marynaty z jogurtu, przypraw i ziół
- 2. krok – pokrojenie piersi kurczaka na mniejsze kawałki i rozbicie ich tłuczkiem
- 3. krok – zamarynowanie kurczaka w jogurcie i schłodzenie w lodówce
- 4. krok – obtoczenie kurczaka w bułce tartej
- 5. krok – usmażenie kurczaka w jogurcie na patelni
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej
- 100 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć jogurt grecki i doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką i ostrą papryką. Wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
- Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na mniejsze kotlety, a następnie lekko rozbić tłuczkiem i przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Strząsnąć nadmiar jogurtowej marynaty z kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz kolorową surówką.