Zamarynuj kurczaka w jogurcie, a potem usmaż. Każdy będzie prosił o dokładkę

kurczak smażony w jogurcie
Autor: Shutterstock Miękki i soczysty kurczak w jogurcie zachwyca. Pyszny obiad z patelni zrobisz w 30 minut.
łatwy
30 min
4

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad z piersi kurczaka, ten przepis jest idealny. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie, przyprawach i ziołach są pyszne, soczyste i miękkie. Danie zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić kurczaka smażonego w ziołach i jogurcie.

Jakie przyprawy do kurczaka w jogurcie?

Za smak tego chrupiącego smażonego kurczaka odpowiadają składniki, z których przyrządza się marynatę. To właśnie ona sprawia, że mięso jest tak dobre i soczyste. Bazą marynaty jest jogurt grecki oraz kilka przypraw i suszone zioła. Wszystkie produkty, z których przyrządza się jogurtową marynatę, są niedrogie i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.

Jakie więc przyprawy są potrzebne do smażonego kurczaka w jogurcie? Smak marynaty podkręcają:

  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Co daje moczenie kurczaka w jogurcie?

W tym sprawdzonym przepisie na pyszny obiad z piersią kurczaka w roli głównej mięso marynuje się w ziołowo-jogurtowej marynacie. Dzięki leżakowaniu w jogurcie greckim mięso staje się kruche i pozostaje soczyste. Dodatkowo przechodzi smakiem i aromatem wszystkich przypraw i ziół, którymi wzbogacony jest jogurt.

Jak zrobić kurczaka smażonego w jogurcie?

Przepis na to pyszne danie z piersi kurczaka jest łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu. Został napisany krok po kroku, dlatego przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i szybsze. To doskonały przepis na rodzinny obiad. Kurczak smażony w jogurcie można podać z ziemniakami lub kaszą. Posiłek wzbogacą pyszne i chrupiące surówki jak coleslaw.

Jak więc zrobić wyśmienitego kurczaka w jogurcie na patelni? Przepis jest sprawdzony, a danie jest łatwe i szybkie.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty z jogurtu, przypraw i ziół
  • 2. krok – pokrojenie piersi kurczaka na mniejsze kawałki i rozbicie ich tłuczkiem
  • 3. krok – zamarynowanie kurczaka w jogurcie i schłodzenie w lodówce
  • 4. krok – obtoczenie kurczaka w bułce tartej
  • 5. krok – usmażenie kurczaka w jogurcie na patelni

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć jogurt grecki i doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką i ostrą papryką. Wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
  • Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na mniejsze kotlety, a następnie lekko rozbić tłuczkiem i przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Strząsnąć nadmiar jogurtowej marynaty z kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz kolorową surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej