Zakochaj się w smakach Nowego Orleanu. Domowe gumbo zachwyci każdego

Zakochaj się w smakach Nowego Orleanu. Domowe gumbo zachwyci każdego
Autor: Shutterstock.com Zakochaj się w smakach Nowego Orleanu. Domowe gumbo zachwyci każdego
łatwy
60 min
6

Wczuj się w smaki Nowego Orleanu. Przepyszne gumbo to prawdziwie ikoniczna kreolska potrawa. Niesamowicie aromatyczna i łącząca w sobie różne kultury potrawa rozkocha w sobie każdego, kto jej spróbuje. To jedzenie, które zawsze poprawi humor.

Klasyka kuchni Nowego Orleanu. Gumbo przygotuj samodzielnie w domu

Gumbo to prawdziwy symbol Luizjańskiej kuchni. Trochę może przypominać gulasz, jednak ma ono głęboki i zachwycający smak i aromat. Gumbo idealnie pokazuje wieloetniczność Luizjany, łącząc w sobie wpływy Francuskie, Hiszpańskie, Afrykańskie i rdzenni Amerykańskie.

Podstawą tego dania jest nie mięso, a roux. Trzeba do niego cierpliwości i ciągłego mieszania, ponieważ bardzo łatwo o przypalenie go. To właśnie dzięki niemu nasze danie zyskuje głęboki, orzechowy smak.

Choć w tym przepisie dodajemy kurczaka i wędzoną kiełbasę, to tak naprawdę możliwości jest mnóstwo. Niektóre przepisy zawierają na przykład krewetki, kraby czy małże. Znajdziemy również wersję z okrą, czyli warzywem, które zagęszcza nasz sos.

Zmieniaj, zamieniaj, modyfikuj. Każdy ma swój własny przepis na gumbo

To danie jest niesamowicie elastyczne i mówi się, że w Nowym Orleanie, każda rodzina ma własny przepis na gumbo. Można więc eksperymentować przygotowując je i dodawać, modyfikować czy zmieniać składniki. 

Jeśli chodzi o składniki, to tak naprawdę jedyną rzeczą, jaka może sprawiać problem jest sos Worcestershire. Jednak można go bez problemu kupić w sklepach internetowych czy też dobrze zaopatrzonych sklepach stacjonarnych. Kosztuje zazwyczaj koło 10 złotych za 150 ml.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula 
  • 1 papryka zielona 
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g piersi kurczaka 
  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • natka pietruszki i szczypiorek do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę.
  • Gotujemy cały czas mieszając, aż stanie się ciemnobrązowe.
  • Dodajemy posiekaną paprykę, cebulę i seler.
  • Podsmażamy kilka minut i dodajemy posiekany czosnek.
  • Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz kiełbasę.
  • Doprawiamy liściem laurowym, tymiankiem, papryką, cayenne, solą i pieprzem.
  • Dodajemy bulion i sos Worcestershire.
  • Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień.
  • Gptujemy około 45 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej