Zakochaj się w smakach Nowego Orleanu. Domowe gumbo zachwyci każdego

Wczuj się w smaki Nowego Orleanu. Przepyszne gumbo to prawdziwie ikoniczna kreolska potrawa. Niesamowicie aromatyczna i łącząca w sobie różne kultury potrawa rozkocha w sobie każdego, kto jej spróbuje. To jedzenie, które zawsze poprawi humor.
Klasyka kuchni Nowego Orleanu. Gumbo przygotuj samodzielnie w domu
Gumbo to prawdziwy symbol Luizjańskiej kuchni. Trochę może przypominać gulasz, jednak ma ono głęboki i zachwycający smak i aromat. Gumbo idealnie pokazuje wieloetniczność Luizjany, łącząc w sobie wpływy Francuskie, Hiszpańskie, Afrykańskie i rdzenni Amerykańskie.
Podstawą tego dania jest nie mięso, a roux. Trzeba do niego cierpliwości i ciągłego mieszania, ponieważ bardzo łatwo o przypalenie go. To właśnie dzięki niemu nasze danie zyskuje głęboki, orzechowy smak.
Choć w tym przepisie dodajemy kurczaka i wędzoną kiełbasę, to tak naprawdę możliwości jest mnóstwo. Niektóre przepisy zawierają na przykład krewetki, kraby czy małże. Znajdziemy również wersję z okrą, czyli warzywem, które zagęszcza nasz sos.
Zmieniaj, zamieniaj, modyfikuj. Każdy ma swój własny przepis na gumbo
To danie jest niesamowicie elastyczne i mówi się, że w Nowym Orleanie, każda rodzina ma własny przepis na gumbo. Można więc eksperymentować przygotowując je i dodawać, modyfikować czy zmieniać składniki.
Jeśli chodzi o składniki, to tak naprawdę jedyną rzeczą, jaka może sprawiać problem jest sos Worcestershire. Jednak można go bez problemu kupić w sklepach internetowych czy też dobrze zaopatrzonych sklepach stacjonarnych. Kosztuje zazwyczaj koło 10 złotych za 150 ml.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 2 łodygi selera naciowego
- 3–4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- 300 g piersi kurczaka
- 300 g kiełbasy wędzonej
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- natka pietruszki i szczypiorek do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy mąkę.
- Gotujemy cały czas mieszając, aż stanie się ciemnobrązowe.
- Dodajemy posiekaną paprykę, cebulę i seler.
- Podsmażamy kilka minut i dodajemy posiekany czosnek.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz kiełbasę.
- Doprawiamy liściem laurowym, tymiankiem, papryką, cayenne, solą i pieprzem.
- Dodajemy bulion i sos Worcestershire.
- Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień.
- Gptujemy około 45 minut, co jakiś czas mieszając.
- Podajemy z ugotowanym ryżem.