Sosy do sałatki cezar: w wersji klasycznej, wykwintnej i light - jak zrobić? [WIDEO]
W sałatce cezar bardzo ważny jest delikatny sos. Można go przygotować na wiele sposobów. Proponujemy wersję wykwintną, popularną i dla osób na diecie odchudzającej.
Spis treści
Sos wykwintny
Składniki:
1 mały ząbek czosnku
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 łyżeczka sosu worcestershire
świeżo zmielony czarny pieprz
Czosnek drobniutko posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża.
Włożyć do miseczki, dodać żółtko i łyżkę oliwy.
Utrzeć mikserem, aż sos będzie kremowy i jasny.
Dodać musztardę, sok z cytryny lub ocet winny oraz sos worcestershire.
Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sos klasyczny
Składniki:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
pół łyżki musztardy
1 żółtko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
Do małej miseczki wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy, 1 żółtko, a do tego wyciskamy 2 ząbki czosnku.
Wszystko mieszkamy dokładnie widelcem.
Sos możemy doprawić według własnego uznania solą, pieprzem lub cukrem.
Sos w wersji light
Składniki:
dwa ząbki czosnku
trzy łyżki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
Czosnek, sól i pieprz utłucz w moździerzu na gładką masę.
Do tego dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i sok z cytryny.
Na koniec wsyp starty parmezan.