Sosy do sałatki cezar: w wersji klasycznej, wykwintnej i light - jak zrobić? [WIDEO]

2016-10-27 20:15

W sałatce cezar bardzo ważny jest delikatny sos. Można go przygotować na wiele sposobów. Proponujemy wersję wykwintną, popularną i dla osób na diecie odchudzającej.

sosy-do-salatki-cezar-w-wersji-klasycznej-wykwintnej-i-light.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sosy do cezar.

Spis treści

  1. Sos wykwintny
  2. Sos klasyczny
  3. Sos w wersji light

Sos wykwintny

Składniki:

1 mały ząbek czosnku 

1 żółtko

1 łyżka oliwy 

1 łyżeczka musztardy 

1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego) 

1 łyżeczka sosu worcestershire 

świeżo zmielony czarny pieprz 

Czosnek drobniutko posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża.

Włożyć do miseczki, dodać żółtko i łyżkę oliwy.

Utrzeć mikserem, aż sos będzie kremowy i jasny.

Dodać musztardę, sok z cytryny lub ocet winny oraz sos worcestershire.

Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sos klasyczny

Składniki:

1 łyżka soku z cytryny 

1 łyżka oliwy 

pół łyżki musztardy 

1 żółtko

2 ząbki czosnku 

sól

pieprz

cukier

Do małej miseczki wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy, 1 żółtko, a do tego wyciskamy 2 ząbki czosnku.

Wszystko mieszkamy dokładnie widelcem.

Sos możemy doprawić według własnego uznania solą, pieprzem lub cukrem.

Sos w wersji light

Składniki:

dwa ząbki czosnku 

trzy łyżki jogurtu naturalnego 

sok z cytryny 

łyżka startego parmezanu

sól

pieprz

Czosnek, sól i pieprz utłucz w moździerzu na gładką masę.

Do tego dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i sok z cytryny.

Na koniec wsyp starty parmezan.