Przepis dostałam od kuzynki z USA. Znakomity kurczak à la King zachwycił całą moją rodzinę

kurczak a la king
Autor: Shutterstock Wyśmienity kurczak à la King to obiad w królewskim stylu. Smakuje obłędnie i jest prosty.
łatwy
45 min
4

Kurczak à la King to pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Pierś kurczaka idealnie komponuje się z kolorowymi warzywami. Składniki scala aksamitny sos śmietanowy. To efektowna potrawa, która podbije każde podniebienie. Poznajcie prosty przepis na danie jak z najlepszej restauracji, czyli kurczaka à la King.

Z czego składa się kurczak à la King?

Przepis na wyśmienitego kurczaka z warzywami i pieczarkami w sosie przywędrował do nas z kuchni amerykańskiej. Pochodzenie przepisu nie jest do końca znane i nie brakuje legend o jego powstaniu. W tym apetycznie prezentującym daniu znalazły się proste składniki, które z łatwością można kupić przez cały rok w naszych sklepach. Na liście składników znajduje się kurczak, warzywa, składniki do sosu oraz przyprawy. Na pewno większość z nich macie w domu.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową wersję kurczaka à la King? Danie składa się z prostych produktów, takich jak:

  • pierś kurczaka
  • pieczarki
  • warzywa – cebula, czerwona papryka, zielony groszek, czosnek
  • składniki płynne – bulion warzywny, białe wino, mleko, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • dodatki – masło, oliwa z oliwek, mąka pszenna
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić kurczaka à la King?

Przepis na to pyszne i aromatyczne danie obiadowe jest niezwykle popularny za Wielką Wodą, czyli w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tę wyśmienitą potrawę zrobić w domu. Przepis na kurczaka à la King nie jest skomplikowany, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie.

Jak więc przygotować doskonałego kurczaka z grzybami i warzywami w delikatnym sosie? Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, aby podać na obiad to wyborne danie.

  • 1. krok – pokrojenie i podsmażenie kurczaka
  • 2. krok – podsmażenie cebuli, pieczarek, czosnku i papryki
  • 3. krok – wlanie białego wina i wsypanie mąki pszennej
  • 4. krok – wlanie bulionu warzywnego, mleka i śmietanki
  • 5. krok – dodanie podsmażonego kurczaka i zielonego groszku

Jak podawać kurczaka à la King?

Wyśmienity kurczak z warzywami i grzybami w sosie to propozycja na smaczny domowy obiad, który zachwyci każdego domownika. Danie jest łatwe i w miarę szybkie, a składniki można z łatwością kupić przez cały rok. Kurczak à la King sprawdzi się na każdą okazję. Smakuje zawsze bez względu na okoliczności. Przepis na kurczaka à la King warto zapisać. Nie raz będziecie do niego wracać.

Porcje aromatycznego kurczaka à la King warto wzbogacić dodatkami. Danie świetnie komponuje się z ryżem lub makaronem. Można podać do niego kaszę lub kromki chleba na zakwasie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g zielonego groszku
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka, aż zacznie się lekko rumienić. Często mieszać. Usmażonego kurczaka przełożyć do miseczki.
  • W tym samym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć około 5 minut.
  • Wlać białe wino i smażyć, aż alkohol odparuje. Często mieszać.
  • Wsypać mąkę pszenną i smażyć około 7 minut, cały czas mieszając.
  • Wlać bulion drobiowy, mleko i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Dodać podsmażonego kurczaka i zielony groszek. Gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • Podawać z makaronem, ryżem, kaszą lub pieczywem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej