Przepis dostałam od kuzynki z USA. Znakomity kurczak à la King zachwycił całą moją rodzinę
Kurczak à la King to pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Pierś kurczaka idealnie komponuje się z kolorowymi warzywami. Składniki scala aksamitny sos śmietanowy. To efektowna potrawa, która podbije każde podniebienie. Poznajcie prosty przepis na danie jak z najlepszej restauracji, czyli kurczaka à la King.
Z czego składa się kurczak à la King?
Przepis na wyśmienitego kurczaka z warzywami i pieczarkami w sosie przywędrował do nas z kuchni amerykańskiej. Pochodzenie przepisu nie jest do końca znane i nie brakuje legend o jego powstaniu. W tym apetycznie prezentującym daniu znalazły się proste składniki, które z łatwością można kupić przez cały rok w naszych sklepach. Na liście składników znajduje się kurczak, warzywa, składniki do sosu oraz przyprawy. Na pewno większość z nich macie w domu.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową wersję kurczaka à la King? Danie składa się z prostych produktów, takich jak:
- pierś kurczaka
- pieczarki
- warzywa – cebula, czerwona papryka, zielony groszek, czosnek
- składniki płynne – bulion warzywny, białe wino, mleko, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- dodatki – masło, oliwa z oliwek, mąka pszenna
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić kurczaka à la King?
Przepis na to pyszne i aromatyczne danie obiadowe jest niezwykle popularny za Wielką Wodą, czyli w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tę wyśmienitą potrawę zrobić w domu. Przepis na kurczaka à la King nie jest skomplikowany, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie.
Jak więc przygotować doskonałego kurczaka z grzybami i warzywami w delikatnym sosie? Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, aby podać na obiad to wyborne danie.
- 1. krok – pokrojenie i podsmażenie kurczaka
- 2. krok – podsmażenie cebuli, pieczarek, czosnku i papryki
- 3. krok – wlanie białego wina i wsypanie mąki pszennej
- 4. krok – wlanie bulionu warzywnego, mleka i śmietanki
- 5. krok – dodanie podsmażonego kurczaka i zielonego groszku
Jak podawać kurczaka à la King?
Wyśmienity kurczak z warzywami i grzybami w sosie to propozycja na smaczny domowy obiad, który zachwyci każdego domownika. Danie jest łatwe i w miarę szybkie, a składniki można z łatwością kupić przez cały rok. Kurczak à la King sprawdzi się na każdą okazję. Smakuje zawsze bez względu na okoliczności. Przepis na kurczaka à la King warto zapisać. Nie raz będziecie do niego wracać.
Porcje aromatycznego kurczaka à la King warto wzbogacić dodatkami. Danie świetnie komponuje się z ryżem lub makaronem. Można podać do niego kaszę lub kromki chleba na zakwasie.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 300 g pieczarek
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g zielonego groszku
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka, aż zacznie się lekko rumienić. Często mieszać. Usmażonego kurczaka przełożyć do miseczki.
- W tym samym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć około 5 minut.
- Wlać białe wino i smażyć, aż alkohol odparuje. Często mieszać.
- Wsypać mąkę pszenną i smażyć około 7 minut, cały czas mieszając.
- Wlać bulion drobiowy, mleko i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Dodać podsmażonego kurczaka i zielony groszek. Gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Podawać z makaronem, ryżem, kaszą lub pieczywem.