Za PRL-u królowały na stołach, teraz nikt ich nie tknie. Czy skusisz się na płucka na kwaśno?
Zapomniany przysmak z czasów PRL-u powraca na polskie stoły! Płucka na kwaśno, niegdyś codzienna potrawa, dziś staje się kulinarne wyzwanie dla odważnych. Odkryj na nowo tajniki przygotowania tego unikatowego dania, które łączy w sobie smaki przeszłości z nowoczesnym podejściem do gotowania. Czy masz odwagę zanurzyć się w zapomniane smaki?
Lubisz kulinarną odmienność? Jeżeli tak, i jeśli twoje zainteresowania kulinarnie nie ograniczają się tylko do egzotycznych smaków odległych krajów, ale obejmują również głęboki świat tradycyjnych, rodzimych przysmaków, to przygotuj się na niecodzienną podróż kulinarną. W tym artykule przyjrzymy się jednemu z bardziej kontrowersyjnych — obecnie — dań z czasów przeszłych.
Płucka na kwaśno - smal PRL-u
Podroby, choć obecnie często spychane na margines kulinarnego zainteresowania, miały swoje pięć minut chwały. Wątróbka, mózgi, serca, ozory, śledziony, nerki, a także bohater dzisiejszej opowieści — płucka, były niegdyś cenionym elementem codziennej diety. W Polsce tradycyjnie przyrządzano je na kwaśno, i to właśnie ten przepis postaramy się dzisiaj przybliżyć.
Płucka na kwaśno, dawniej duszone z dodatkiem kwaśnych składników jak cytryna czy ocet i aromatyczne zioła, były ważnym punktem w polskiej kuchni. Dziś, choć wielu z nas o nich zapomniało, nadal są miłośnicy, którzy z nostalgią wspominają i od czasu do czasu wracają do tego przepisu, zarówno w domowym zaciszu, jak i niektórych restauracjach.
Płucka na kwaśno - podejmij wyzwanie!
Czy podejmiesz wyzwanie przygotowania tego staropolskiego dania? A może nawet zaskoczysz nim swoich domowników? Jesteśmy bardzo ciekawi, jakie będą ich reakcje. Podziel się z nami swoimi doświadczeniami.
Oto przepis na płucka na kwaśno, danie z tradycji polskiej kuchni, które cieszyło się popularnością w przeszłości. Przygotowanie tego dania może być ciekawym kulinarnym eksperymentem, a oto kroki, jak się za to zabrać:
SKŁADNIKI
- 1 kg płuc wieprzowych - dobrze oczyścić i umyć,
- Włoszczyzna - marchewka, pietruszka, seler (około 300 g),
- 3 listki laurowe,
- Kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku - posiekane,
- 1 duża cebula - posiekana,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 łyżka mąki pszennej - do zasmażki,
- Sól - do smaku,
- Pieprz - do smaku,
- Cukier - szczypta, do smaku,
- Ocet - około 2 łyżki, dostosować do kwaśności.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie płuc: Płuca wieprzowe umyj dokładnie w zimnej wodzie, następnie zalej wodą i gotuj przez około 1 godzinę razem z przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim i solą. Po ugotowaniu odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Robienie zasmażki: Na patelni roztop smalec, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Posyp wszystko mąką i mieszaj chwilę, aż mąka zacznie lekko brązowieć.
- Duszenie płuc: Do zasmażki dodaj pokrojone płuca oraz włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Dolej trochę wody, w której gotowały się płuca, aby całość miała konsystencję lekkiego sosu. Dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Dus wszystko na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Podawanie: Płucka na kwaśno najlepiej smakują podane z ziemniakami lub pieczywem.