Móżdżek wieprzowy - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów

2017-10-12 13:23

Obecnie spożywa się móżdżek wieprzowy coraz rzadziej, ze względu na jego ograniczoną dostępność i właściwości. Delikatność mózgu wieprzowego uniemożliwia jego długie gotowanie i smażenie. Stanowi składnik kiszek, kaszanek oraz niektórych wyrobów podrobowych. Najsmaczniejszy jest jednak w postaci klasycznego dania kuchni polskiej - smażony z jajkiem. 

Móżdżek wieprzowy - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów
Autor: thinkstockphotos.com Mózg wieprzowy dokładany jest do wielu wyrobów wędliniarskich. 

Spis treści

  1. Dlaczego móżdżek wieprzowy?
  2. Właściwości mózgu wieprzowego
  3. Wartość odżywcza mózgu wieprzowego
  4. Przydatność kulinarna móżdżku

Dlaczego móżdżek wieprzowy?

Jeszcze do końca XX w. wykorzystywano kulinarnie móżdżek cielęcy na równi z móżdżkiem wieprzowym. Jednak epidemia "szalonych krów" czyli encefalopatii gąbczastej bydła szerzącej się na przełomie lat 80. i 90. XX w. doprowadziła do ograniczenia konsumpcji podrobów wołowych, w tym mózgu cielęcego. W wyniku bezpośredniego kontaktu z mózgiem cielęcym może dojść do zarażenia prionami, co wywołuje chorobę Creutzfeldta-Jakoba u ludzi. Dzisiaj dopuszcza się jedynie spożywanie mózgu wieprzowego. 

Właściwości mózgu wieprzowego

Mózg wieprzowy ma owalny kształt, dość miękką konsystencję i pofałdowaną powierzchnię, która otoczona jest błoną. Błona osłaniająca mózg jest różowa. Wewnątrz mózg ma kolor różowo-kremowy. Ma smak lekko słodki. 

Wartość odżywcza mózgu wieprzowego

Stanowi on dobre źródło białka, witaminy B12, witaminy PP i fosforu. Zawiera jednak bardzo duże ilości cholesterolu. Wartość energetyczna móżdżku wieprzowego to około 140 kcal w 100 g produktu. 

Przydatność kulinarna móżdżku

W przemyśle wędliniarskim mózg wieprzowy dodawany jest do kiełbasy, kaszanki, salcesonów, konserw i pasztetów. Przygotowuje się z niego również dania smażone oraz pieczone. W tym najsłynniejszy móżdżek po polsku.

Polecamy przepis na klasyczne danie kuchni polskiej Móżdżek wieprzowy smażony z jajkami oraz Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane