Wykwintne danie w wersji budżetowej? Cheeseburger Wellington zaskoczy podniebienie

Wołowina Wellington w wersji budżetowej? Nic prostszego! Ten przepis jest prosty do przygotowania i łączy w sobie elegancje z klasycznym smakiem, który pokochały miliony. Cheeseburger Wellington to danie, które pokocha cała rodzina.
Połączenie fast fooda z wykwintną kuchnią. Wychodzi idealnie!
Cheeseburger Wellington to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji obu tych dań. Jest prosta do przygotowania i łączy w sobie dwa klasyki, które na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą nic wspólnego. Cheeseburger jest bowiem klasyką fast foodów, a wołowina Wellington to ikona brytyjskiej kuchni wykwintnej.
To danie pozwala nam się ciszyć wspaniałym posiłkiem, który nie będzie nas zbyt dużo kosztował. Co więcej, jest znacząco prostsze do przygotowania, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet kuchenny amator.
Uważaj na to podczas gotowania. Różne wersje, które zachwycą
Danie to prezentuje się elegancko, jednak zachowuje w sobie duszę wspaniałego cheeseburgera, czyli soczyste mięso wołowe do pary z przepysznym, ciągnącym się serem. Co więcej, możemy dodać do niego nasze ulubione dodatki, sprawdzą się pieczarki, cebula, ogórek, jalapeno czy najróżniejsze sery. Mamy naprawdę duże pole do popisu jeśli chodzi o modyfikacje tego dania.
Jeśli chcemy możemy dołożyć również ulubiony sos, jednak musimy być ostrożni. Zbyt dużo sosu może bowiem zbyt namoczyć ciasto, przez co nie wyjdzie kruche, a zamiast tego będzie całkowicie rozmoknięte.
Co ciekawe, możemy przygotować nasz cheeseburgery wellington w wersji mini i podawać je jako ciekawą przystawkę lub przekąskę - goście będą zachwyceni!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól i pieprz
- 4 plasterki żółtego sera
- 4 plasterki boczku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce umieszczamy mięso mielone.
- Dodajemy posiekaną cebulę, musztardę, sól, pieprz i sos Worcestershire.
- Formujemy dwa grube kotlety (nie większe niż 2/3 szerokości ciasta francuskiego).
- Podsmażamy po około 2 minuty z każdej strony i odstawiamy.
- Rozkładamy ciasto francuskie.
- Na środku rozkładamy ser.
- Na to kładziemy mięso, boczek i ewentualnie ulubione dodatki.
- Ciasto szczelnie zawijamy wokół mięsa.
- Obracamy, by gładka strona była skierowana do góry.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.