Wykwintne danie przy minimum wysiłku. Jamie Oliver podzielił się przepisem na policzki wołowe

Niedzielny obiad, który zaskoczy każdego. Delikatne, rozpadające się mięso w aromatycznym sosie to danie, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. A co najlepsze, Jamie Oliver zdradził przepis, który pozwoli nam się zrelaksować. Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, aż rozpłyną się w ustach.
Danie jak z restauracji. Policzki wołowe w wersji Jamiego Olivera
Policzki wołowe ostatnimi czasy cieszą się ogromną popularnością. I nic dziwnego, niezwykle delikatne mięso połączone z aromatycznym sosem bez problemu szybko zyskały uznanie na całym świecie. Jamie Oliver - jeden z najbardziej znanych kucharzy na całym świecie - postanowił podzielić się swoim sposobem na ich przygotowanie.
I cóż to jest za sposób. Delikatne mięso, które długo dusi się w aromatycznym sosie na bazie wina i bulionu wołowego. A co najlepsze? My musimy zrobić tylko absolutne minimum. Większość pracy wykona za nas kuchenka i piekarnik.
To naprawdę prosty sposób na wykwintny obiad, który zasmakuje każdego. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, by podać coś, co wygląda jak z drogiej restauracji.
Z czym podawać policzki wołowe?
Policzki wołowe można podawać z ziemniakami, choć Jamie Oliver proponuje dodatek purée z pasternaku i selera, które również świetnie się komponuje z delikatnym mięsem i aromatycznym sosem. Dobrze również podać je z sałatką bądź glazurowaną marchewką.
SKŁADNIKI
- 800 g policzków wołowych
- 8 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła
- świeży tymianek
- 350 ml czerwonego wina wytrawnego
- 30 g gorzkiej czekolady min. 80 proc.
- 750 g bulionu wołowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.
- Usuwamy ścięgna z policzków.
- Szalotki obieramy i kroimy na pół, a czosnek drobno siekamy.
- Połowę masła wkładamy do garnka żeliwnego.
- Mięso obsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni.
- Mięso odkładamy na talerz.
- Podsmażamy szalotki, dodajmy czosnek i tymianek.
- Dodajemy policzki i całość zalewamy winem.
- Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż połowa odparuje.
- DOdajemy startą czekoladę.
- Wlewamy tyle bulionu, by całość przykryć.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Przykrywamy folią aluminiową i pokrywką, a następnie wkładamy do pieca.
- Pieczemy 4-4,5 godziny.
- Wyciągamy z pieca i mięso odkładamy na bok.
- Zagotowujemy sos i mieszamy, aż zgęstnieje.
- Mięso wrzucamy z powrotem.