Wykwintne danie przy minimum wysiłku. Jamie Oliver podzielił się przepisem na policzki wołowe

Wykwintne danie przy minimum wysiłku. Jamie Oliver podzielił się przepisem na policzki wołowe
Autor: Shutterstock.com Wykwintne danie przy minimum wysiłku. Jamie Oliver podzielił się przepisem na policzki wołowe
łatwy
15 min
4

Niedzielny obiad, który zaskoczy każdego. Delikatne, rozpadające się mięso w aromatycznym sosie to danie, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. A co najlepsze, Jamie Oliver zdradził przepis, który pozwoli nam się zrelaksować. Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, aż rozpłyną się w ustach.

Danie jak z restauracji. Policzki wołowe w wersji Jamiego Olivera

Policzki wołowe ostatnimi czasy cieszą się ogromną popularnością. I nic dziwnego, niezwykle delikatne mięso połączone z aromatycznym sosem bez problemu szybko zyskały uznanie na całym świecie. Jamie Oliver - jeden z najbardziej znanych kucharzy na całym świecie - postanowił podzielić się swoim sposobem na ich przygotowanie.

I cóż to jest za sposób. Delikatne mięso, które długo dusi się w aromatycznym sosie na bazie wina i bulionu wołowego. A co najlepsze? My musimy zrobić tylko absolutne minimum. Większość pracy wykona za nas kuchenka i piekarnik.

To naprawdę prosty sposób na wykwintny obiad, który zasmakuje każdego. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, by podać coś, co wygląda jak z drogiej restauracji.

Z czym podawać policzki wołowe?

Policzki wołowe można podawać z ziemniakami, choć Jamie Oliver proponuje dodatek purée z pasternaku i selera, które również świetnie się komponuje z delikatnym mięsem i aromatycznym sosem. Dobrze również podać je z sałatką bądź glazurowaną marchewką.

SKŁADNIKI

  • 800 g policzków wołowych
  • 8 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • świeży tymianek
  • 350 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 30 g gorzkiej czekolady min. 80 proc.
  • 750 g bulionu wołowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.
  • Usuwamy ścięgna z policzków.
  • Szalotki obieramy i kroimy na pół, a czosnek drobno siekamy.
  • Połowę masła wkładamy do garnka żeliwnego.
  • Mięso obsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni.
  • Mięso odkładamy na talerz.
  • Podsmażamy szalotki, dodajmy czosnek i tymianek.
  • Dodajemy policzki i całość zalewamy winem.
  • Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż połowa odparuje.
  • DOdajemy startą czekoladę.
  • Wlewamy tyle bulionu, by całość przykryć.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Przykrywamy folią aluminiową i pokrywką, a następnie wkładamy do pieca.
  • Pieczemy 4-4,5 godziny.
  • Wyciągamy z pieca i mięso odkładamy na bok.
  • Zagotowujemy sos i mieszamy, aż zgęstnieje.
  • Mięso wrzucamy z powrotem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej