Wyborny boczek po duńsku zachwyca smakiem. Kluczem jest sposób smażenia
                  Pieczony boczek to jeden z klasyków polskiej kuchni. Warto jednak przyrządzić go według duńskiego przepisu. Stegt flæsk to popularne w Danii danie z boczku, które tradycyjnie serwuje się w czasie wyborów. Boczek przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu jest wyjątkowo dobry i doskonale chrupiący. Poznajcie przepis na stegt flæsk, czyli doskonały boczek po duńsku.
Stegt flæsk, czyli boczek po duńsku – składniki
Pyszny i chrupiący boczek przyrządzony według tradycyjnego przepisu pochodzącego z kuchni duńskiej robi się z prostych składników. Bez trudu można je kupić w polskich sklepach, a wiele z nich zawsze jest w domu.
Stegt flæsk to określenie całego dania. Smażony na patelni boczek podaje się w towarzystwie gotowanych ziemniaków i oryginalnego sosu. Jakie więc składniki są potrzebne, aby zrobić w domu pyszny boczek po duńsku? Stegt flæsk przyrządza się z takich produktów jak:
- surowy niewędzony boczek
 - mleko
 - masło
 - mąka pszenna
 - natka pietruszki
 - przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 - ugotowane w wodzie ziemniaki
 
Jak zrobić boczek po duńsku?
Przepis na doskonale chrupiący boczek, którym zajadają się Duńczycy, nie jest skomplikowany. To szybki i prosty przepis na smażony boczek. Stegt flæsk robi się w kilku banalnie łatwych krokach. Sekretem tego dania jest sposób smażenia boczku. Plastry smaży się na zimnej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Ogień powinien być mały. Dzięki temu boczek stanie się pyszny i perfekcyjnie chrupiący.
Jak więc usmażyć na patelni wyborny boczek, tak jak robią to Duńczycy? Postępując według tego sprawdzonego przepisu i stosując się do wszystkich zaleceń, boczek uda się za pierwszym razem i zachwyci każde podniebienie.
- 1. krok – pokrojenie boczku i usmażenie go na patelni
 - 2. krok – przygotowanie sosu
 - 3. krok – podanie smażonego boczku po duńsku z ziemniakami i sosem
 
Jak podawać boczek po duńsku?
Wyborny boczek po duńsku to propozycja na rodzinny obiad. W Polsce boczek zwykle jada się jako dodatek do wielu różnych dań na ciepło lub serwuje jako wędlinę. Warto sprawdzić duński przepis na boczek i podać go na ciepło z gotowanymi ziemniakami i sosem. Duńczycy zajadają się stegt flæsk w czasie wyborów. Dlatego danie można przyrządzić na niedzielę, kiedy w naszym kraju również odbędą się wybory. Po spełnieniu obywatelskiego obowiązku obiad ze smażonym boczkiem po duńsku, ziemniakami i sosem będzie smakował obłędnie.
SKŁADNIKI
- 500 g surowego boczku
 
sos:- 1 szklanka mleka
 - 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - sól, pieprz
 
do podania:- ugotowane ziemniaki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w plastry o szerokości około 1 cm.
 - Plastry boczku ułożyć na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu. Delikatni oprószyć solą i smażyć na małym ogniu, uważając, aby nie przypalić boczku.
 - Smażyć, aż z boczku wytopi się tłuszcz i stanie się chrupiący. Nadmiar wytopionego tłuszczu przelać do miseczki.
 - W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, tak by nie było grudek.
 - Cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
 - Na talerze nałożyć porcje ugotowanych ziemniaków i plastry smażonego boczku. Danie skropić sosem.
 - Podawać na obiad w dzień wyborów i nie tylko.