Przebojowy boczek pieczony: najłatwiejszy przepis na chrupiącą skórkę i soczyste mięso
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Boczek pieczony w stylu azjatyckim ma zawsze chrupiącą skórkę i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Wszystko dzięki zastosowanej technice, pieczenia nad parą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg boczku wieprzowego ze skórą
- 2½ łyżeczki cukru
- 1½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka grubej soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz majerankiem i tymiankiem. Tą mieszaniną natrzeć mięso, omijając skórę. Pozostawić na 1 godzinę lub jeszcze lepiej na dłużej.
- Skórę posmarować octem i posypać solą.
- W brytfannie umieścić kratkę do pieczenia. Na niej położyć boczek, skórą do góry. Do brytfanny wlać 500 ml wody.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 50 minut.
- Przed podaniem pokroić.