Wrapy z sałaty i kurczaka całkowicie bez tłuszczu. Idealne danie dla dbających o linię

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pełne smaku i aromatu tajskie wrapy z kurczaka w sałacie są pełne warzyw, sosu i dodatków. Sprawdzą się idealnie jako przekąska, dodatek czy danie główne, a ich przygotowanie to nic trudnego. Nie ma więc na co czekać i już teraz warto się zabrać za przygotowanie tych aromatycznych wrapów.
Pyszne danie bez tłuszczu. Przygotujemy je w kilka minut
Larb jest tradycyjną sałatką wywodzącą się z Laosu, która zyskała ogromną popularność w Tajlandii, gdzie nazywana jest larb gai. Często podaje się ją podczas najróżniejszych uroczystości, a symbolizuje ona szczęście i dobrobyt.
To danie idealnie łączy w sobie takie smaki jak: kwaśny, słony, słodki i ostry. To połączenie, które sprawdzi się za każdym razem, będąc przy okazji niezwykle lekkie, ponieważ nie znajdziemy tu żadnych sosów ani tłuszczów.
To świetna alternatywa dla każdego, kto dba o zdrowie i linię, głównie dlatego, że nie smażymy mięsa na oleju. Zamiast tego gotujemy je w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu pozostaje soczyste. Dodatek ziół nadaje daniu smaku i orzeźwienia.
Z czym podawać larb gai?
Jeśli chcemy, by danie było bardziej sycące możemy podać je z ryżem czy dodatkowymi warzywami. To naprawdę proste danie, które można również użyć do sajgonek czy bowli.
Choć w tym przepisie nie zawarliśmy tego składnika, tradycyjnie do tego dania dodaje się również khao khua, czyli prażony ryż rozdrobniony w moździerzu. Nadaje on potrawą orzechowej nuty i chrupkości.
SKŁADNIKI
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 3 szalotki
- 2 papryczki chili
- Garść świeżej mięty
- Garść świeżej kolendry
- Cebulka dymka
- Kilka liści sałaty rzymskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na suchej patelni podgrzewamy mięso z odrobiną wody.
- Gotujemy cały czas mieszając, aż nie będzie gotowe.
- Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, cukier i posiekane chili.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy posiekane szalotki, miętę, kolendrę i dymkę.
- Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy według potrzeby.
- Podajemy na liściach sałaty.