Wrapy z sałaty i kurczaka całkowicie bez tłuszczu. Idealne danie dla dbających o linię

Wrapy z sałaty i kurczaka całkowicie bez tłuszczu. Idealne danie dla dbających o linię
Autor: Shutterstock.com Wrapy z sałaty i kurczaka całkowicie bez tłuszczu. Idealne danie dla dbających o linię
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pełne smaku i aromatu tajskie wrapy z kurczaka w sałacie są pełne warzyw, sosu i dodatków. Sprawdzą się idealnie jako przekąska, dodatek czy danie główne, a ich przygotowanie to nic trudnego. Nie ma więc na co czekać i już teraz warto się zabrać za przygotowanie tych aromatycznych wrapów.

Pyszne danie bez tłuszczu. Przygotujemy je w kilka minut

Larb jest tradycyjną sałatką wywodzącą się z Laosu, która zyskała ogromną popularność w Tajlandii, gdzie nazywana jest larb gai. Często podaje się ją podczas najróżniejszych uroczystości, a symbolizuje ona szczęście i dobrobyt.

To danie idealnie łączy w sobie takie smaki jak: kwaśny, słony, słodki i ostry. To połączenie, które sprawdzi się za każdym razem, będąc przy okazji niezwykle lekkie, ponieważ nie znajdziemy tu żadnych sosów ani tłuszczów.

To świetna alternatywa dla każdego, kto dba o zdrowie i linię, głównie dlatego, że nie smażymy mięsa na oleju. Zamiast tego gotujemy je w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu pozostaje soczyste. Dodatek ziół nadaje daniu smaku i orzeźwienia. 

Z czym podawać larb gai?

Jeśli chcemy, by danie było bardziej sycące możemy podać je z ryżem czy dodatkowymi warzywami. To naprawdę proste danie, które można również użyć do sajgonek czy bowli.

Choć w tym przepisie nie zawarliśmy tego składnika, tradycyjnie do tego dania dodaje się również khao khua, czyli prażony ryż rozdrobniony w moździerzu. Nadaje on potrawą orzechowej nuty i chrupkości.

SKŁADNIKI

  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego 
  • 3 szalotki
  • 2 papryczki chili
  • Garść świeżej mięty
  • Garść świeżej kolendry
  • Cebulka dymka
  • Kilka liści sałaty rzymskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na suchej patelni podgrzewamy mięso z odrobiną wody.
  • Gotujemy cały czas mieszając, aż nie będzie gotowe.
  • Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, cukier i posiekane chili.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy posiekane szalotki, miętę, kolendrę i dymkę.
  • Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy według potrzeby.
  • Podajemy na liściach sałaty.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej