Wrapy z kurczaka na szybki obiad. Zawiń je w sałatę, a będzie lekko i pysznie
2023-01-16
łatwy
30 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wrapys z kurczaka można przygotować w wielu wersjach, ta jest jednak wyjątkowa. Po pierwsze nadzienie robimy ze zmielonego mięsa, dzięki czemu nie tracimy czasu na jego krojenie. po drugie zamiast w tortillę czy w naleśnik wrapy zawijamy w sałatę, co sprawia, że danie jest wyjątkowo lekkie. Można je podać z ryżem, najlepiej dzikim. Świetnie smakują tez jako samodzielne danie.
- Jeśli mięso do wrapów mielisz samodzielnie wybierz to z udek, albo wymieszaj udka z piersią. Z samych filetów nadzienie wychodzi dość suche.
- Sałata do wrapów powinna być jak najświeższa, jędrna, o grubych liściach i dość sztywnych żyłkach, aby mogła utrzymać nadzienie. najlepiej użyć dość sztywnej sałaty lodowej. Jeśli wolisz masłowa wybierz liście ze środka, zewnętrzne będą zbyt wiotkie i nie utrzymają nadzienia.
- Zanim nałożysz nadzienie do liści, przestudź je nieco, aby nie było zbyt gorące, w przeciwnym razie sałata zaparzy się i nadmiernie zmięknie. Może wtedy nie utrzymać nadzienia, poza tym danie będzie mniej apetyczne.
Przepis na warpy z kurczakiem
SKŁADNIKI
- 5-6 sporych i jędrnych liści sałaty
- 0,5 kg mielonego z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula cukrówka
- 2 cm świeżego imbiru
- kilka gałązek szczypiorku
- sól i pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelnie wlać łyżkę oliwy, sos sojowy i ocet, dodać miód i podgrzewać na średnim ogniu mieszając aż miód się rozpuści i połączy z pozostałymi płynami.
- Na patelnie wyłożyć kurczaka i smażyć na średnim ogniu, dokładnie mieszając aby sosy pokryły dokładnie mięso. Usmażonego kurczaka przełożyć do miski.
- Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać ją na średnim ogniu i podsmażyć posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
- Smażyć jeszcze jedna minutę, po czym dołożyć kurczaka, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Liście sałaty umyć i dokładnie osuszyć. Nakładać do nich po porcji lekko przestudzonego nadzienia. Podawać od razu, z ryżem lub jako samodzielne dietetyczne danie.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?