Wrapy z kurczaka na szybki obiad. Zawiń je w sałatę, a będzie lekko i pysznie

Wrapy z kurczaka
Autor: Shutterstock Wrapy z kurczaka w sałacie to świetny pomysł na dietetyczne danie.
łatwy
30 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wrapys z kurczaka można przygotować w wielu wersjach, ta jest jednak wyjątkowa. Po pierwsze nadzienie robimy ze zmielonego mięsa, dzięki czemu nie tracimy czasu na jego krojenie. po drugie zamiast w tortillę czy w naleśnik wrapy zawijamy w sałatę, co sprawia, że danie jest wyjątkowo lekkie. Można je podać z ryżem, najlepiej dzikim. Świetnie smakują tez jako samodzielne danie.

  • Jeśli mięso do wrapów mielisz samodzielnie wybierz to z udek, albo wymieszaj udka z piersią. Z samych filetów nadzienie wychodzi dość suche.
  • Sałata do wrapów powinna być jak najświeższa, jędrna, o grubych liściach i dość sztywnych żyłkach, aby mogła utrzymać nadzienie. najlepiej użyć dość sztywnej sałaty lodowej. Jeśli wolisz masłowa wybierz liście ze środka, zewnętrzne będą zbyt wiotkie i nie utrzymają nadzienia.
  • Zanim nałożysz nadzienie do liści, przestudź je nieco, aby nie było zbyt gorące, w przeciwnym razie sałata zaparzy się i nadmiernie zmięknie. Może wtedy nie utrzymać nadzienia, poza tym danie będzie mniej apetyczne.

Przepis na warpy z kurczakiem

SKŁADNIKI

  • 5-6 sporych i jędrnych liści sałaty
  • 0,5 kg mielonego z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula cukrówka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelnie wlać łyżkę oliwy, sos sojowy i ocet, dodać miód i podgrzewać na średnim ogniu mieszając aż miód się rozpuści i połączy z pozostałymi płynami.
  • Na patelnie wyłożyć kurczaka i smażyć na średnim ogniu, dokładnie mieszając aby sosy pokryły dokładnie mięso. Usmażonego kurczaka przełożyć do miski.
  • Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać ją na średnim ogniu i podsmażyć posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
  • Smażyć jeszcze jedna minutę, po czym dołożyć kurczaka, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Liście sałaty umyć i dokładnie osuszyć. Nakładać do nich po porcji lekko przestudzonego nadzienia. Podawać od razu, z ryżem lub jako samodzielne dietetyczne danie.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej