Wołowina z zielonym groszkiem - przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wołowina z groszkiem to danie z kuchni chińskiej, ale w uproszczonej wersji może zachwycić nawet największych tradycjonalistów przywiązanych do staropolskiego menu. Przygotowanie wołowiny z zielonym groszkiem zajmie ci najwyżej 40 minut. Jest to też danie tak proste, że uda się nawet tym, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki.
Polecamy także: Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?
SKŁADNIKI
- 40 dag wołowiny (najlepsza jest polędwica)
- 2 łyżki czystej wódki
- 2 łyżki sosu sojowego (może być grzybowy)
- łyżeczka oleju sezamowego
- 3/4 szklanki zielonego groszku konserwowego
- pieprz ziołowy
- 1/2 szklanki marchwi pokrojonej w zapałki
- olej do smażenia
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój na kawałki jak zapałki. Przełóż je do głębokiej miski, skrop wódką, sosem sojowym, olejem sezamowym, posyp pieprzem ziołowym, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
- Potem wrzuć mięso na rozgrzany olej, mieszając, smaż 1-2 minuty. Dodaj zielony groszek i marchew, smaż, mieszając kolejne 2 minuty.
- Zanim zaczniesz doprawiać, koniecznie spróbuj potrawę. Dopiero potem ewentualnie dodaj cukru, soli i pierzu. Mięso podawaj natychmiast z ryżem albo makaronem ryżowym.