Wołowina z zielonym groszkiem - przepis

2021-03-29
Wołowina z zielonym groszkiem
Autor: Shutterstock Wołowina w stylu stir fry najlepsza jest ze strączkowym groszkiem cukrowym
łatwy
40 min
4

Wołowina z groszkiem to danie z kuchni chińskiej, ale w uproszczonej wersji może zachwycić nawet największych tradycjonalistów przywiązanych do staropolskiego menu. Przygotowanie wołowiny z zielonym groszkiem zajmie ci najwyżej 40 minut. Jest to też danie tak proste, że uda się nawet tym, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki. 

Polecamy także: Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?

SKŁADNIKI

  • 40 dag wołowiny (najlepsza jest polędwica)
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 2 łyżki sosu sojowego (może być grzybowy)
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 3/4 szklanki zielonego groszku konserwowego
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 szklanki marchwi pokrojonej w zapałki
  • olej do smażenia
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój na kawałki jak zapałki. Przełóż je do głębokiej miski, skrop wódką, sosem sojowym, olejem sezamowym, posyp pieprzem ziołowym, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  • Potem wrzuć mięso na rozgrzany olej, mieszając, smaż 1-2 minuty. Dodaj zielony groszek i marchew, smaż, mieszając kolejne 2 minuty.
  • Zanim zaczniesz doprawiać, koniecznie spróbuj potrawę. Dopiero potem ewentualnie dodaj cukru, soli i pierzu. Mięso podawaj natychmiast z ryżem albo makaronem ryżowym.