Wołowina duszona z pigwą

2021-03-29
Wołowina duszona z pigwą
Autor: Shutterstock Soczyste mięso przesiąknięte aromatem kwaskowej i orzeźwiającej pigwy - wołowina duszona z pigwą.
łatwy
240 min
4

Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą.

SKŁADNIKI

  • pół kg wołowiny (na przykład stek)
  • 2 łyżki masła
  • pół kg pigwy
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w krążki o zrumienić na maśle.
  • Pigwę umyć, pokroić w plasterki, usunąć gniazda nasienne.
  • Mięso przełożyć do rondla, przekładając plasterkami pigwy.
  • Całość posypać cukrem, posolić, popieprzyć, a następnie dodać masło i zalać wodą.
  • Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 h.