Wołowina duszona z pigwą
2021-03-29
łatwy
240 min
4
Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą.
SKŁADNIKI
- pół kg wołowiny (na przykład stek)
- 2 łyżki masła
- pół kg pigwy
- szklanka wody
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w krążki o zrumienić na maśle.
- Pigwę umyć, pokroić w plasterki, usunąć gniazda nasienne.
- Mięso przełożyć do rondla, przekładając plasterkami pigwy.
- Całość posypać cukrem, posolić, popieprzyć, a następnie dodać masło i zalać wodą.
- Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 h.