Wieprzowina w kruchym cieście
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Pieczeń w nietypowej wersji. Wieprzowina zapieczona w kruchym cieście, w formie do tarty. Wygląda efektownie i wyśmienicie smakuje. Nadaje się na codzienny obiad, jak i wystawną kolację.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- pół kg mąki
- 1 jajko
- kostka margaryny
- łyżeczka soli
- 2 łyżki śmietany 18%
- Nadzienie:
- po 300 gram szynki i łopatki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- pęczek natki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki.
- Mięso umyć, pokroić i dwukrotnie zmielić, Dodać przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz.
- Masę starannie wymieszać, dodać jajka, namoczoną i odciśnięta kajzerkę i posiekaną natkę. Wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód i brzegi formy, wyłożyć farsz i przykryć kolejną warstwą ciasta.
- Ciasto ponacinać na wierzchu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.
- Piec około 50 min.