Wieprzowina w jarzynach - proste i pyszne danie jednogarnkowe
2022-01-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Wieprzowina w jarzynach to aromatyczne danie łatwe do przygotowania. Dzięki dużej ilości warzyw w ostateczności możemy ją zjeść bez surówki - tylko z ryżem lub makaronem.
SKŁADNIKI
- 400 g wieprzowiny z łopatki
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kawałki podobnej wielkości.
- Łodygi selera pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać seler i cebulę i ponownie smażyć do zezłocenia.
- Dodać sos sojowy, ewentualnie sól, a także pieprz, dusić pod przykryciem 10 minut.
- Dodać fasolę i dusić dalsze 15 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne