Wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem. Pomysł na pyszny i aromatyczny obiad jak w chińskiej restauracji
2022-11-25
łatwy
30 min
4
Pyszna i aromatyczna wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to danie kuchni chińskiej. Mięso jest soczyste i chrupiące z wyczuwalną owocową nutą. Doskonale komponują się z nim kolorowe papryki, a idealnym uzupełnieniem jest sos. Dzięki temu łatwemu przepisowi możesz bez żadnego problemu przyrządzić to danie w domu.
Przepis na słodko-kwaśną wieprzowinę
- Przygotowanie tego chińskiego dania zajmuje mniej niż 30 minut.
- Potrawę przygotowuje się w jednym garnku.
- Danie można przygotować z polędwiczki wieprzowej, karkówki lub łopatki.
- Aby mięso było soczyste, należy dłońmi natrzeć je sokiem ananasowym i winem ryżowym. Miękkość zapewni pokrojenie go w poprzek włókien.
- Wieprzowinę słodko-kwaśną można wzbogacić, dodając cebulę, cukinię, brokuły, zielony groszek lub marchewkę.
- Dzięki dodatkowi ketchupu potrawa zyskuje piękny i apetyczny kolor.
- Wieprzowina słodko-kwaśna najlepiej smakuje z ryżem.
- W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka, rybę lub krewetki.
SKŁADNIKI
- 300 g polędwiczki wieprzowej lub karkówki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 4 plastry ananasa z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka soku ananasowego z puszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 6 łyżek do obtoczenia mięsa
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- sos słodko-kwaśny:
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku ananasowego z puszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieprzowinę pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Przełożyć do miski.
- Wlać sok ananasowy i wino ryżowe. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć mięso.
- Dodać sos sojowy, sodę i 1 łyżkę skrobi kukurydzianej. Dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na 10 minut lub dłużej.
- Skrobię kukurydzianą przesypać na deskę i obtoczyć mięso, strząsając jej nadmiar. Odstawić na kilka minut.
- Obie papryki pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ananas pokroić na mniejsze kawałki.
- Przygotować sos słodko-kwaśny. W miseczce wymieszać wodę, cukier, sok ananasowy, sos sojowy i skrobię kukurydzianą.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i smażyć na nim wieprzowinę. Zamieszać po 2-3 minutach i obrócić mięso na drugą stronę. Smażyć, aż wieprzowina nabierze złotobrązowego koloru.
- Dodać czosnek i smażyć około minuty.
- Dodać ketchup i smażyć kolejną minutę.
- Dodać zieloną i czerwoną paprykę i smażyć minutę.
- Zwiększyć ogień, wlać sos słodko-kwaśny i dodać kawałki ananasa. Smażyć około 3 minut, często mieszając.
- Podawać z ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne