Wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem. Pomysł na pyszny i aromatyczny obiad jak w chińskiej restauracji

wieprzowina słodko-kwaśna
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pyszna i aromatyczna wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to danie kuchni chińskiej. Mięso jest soczyste i chrupiące z wyczuwalną owocową nutą. Doskonale komponują się z nim kolorowe papryki, a idealnym uzupełnieniem jest sos. Dzięki temu łatwemu przepisowi możesz bez żadnego problemu przyrządzić to danie w domu.

Przepis na słodko-kwaśną wieprzowinę

  • Przygotowanie tego chińskiego dania zajmuje mniej niż 30 minut.
  • Potrawę przygotowuje się w jednym garnku.
  • Danie można przygotować z polędwiczki wieprzowej, karkówki lub łopatki.
  • Aby mięso było soczyste, należy dłońmi natrzeć je sokiem ananasowym i winem ryżowym. Miękkość zapewni pokrojenie go w poprzek włókien.
  • Wieprzowinę słodko-kwaśną można wzbogacić, dodając cebulę, cukinię, brokuły, zielony groszek lub marchewkę.
  • Dzięki dodatkowi ketchupu potrawa zyskuje piękny i apetyczny kolor.
  • Wieprzowina słodko-kwaśna najlepiej smakuje z ryżem.
  • W ten sam sposób można przyrządzić kurczaka, rybę lub krewetki.

SKŁADNIKI

  • 300 g polędwiczki wieprzowej lub karkówki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka soku ananasowego z puszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 6 łyżek do obtoczenia mięsa
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  •  
  • sos słodko-kwaśny:
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku ananasowego z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieprzowinę pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Przełożyć do miski.
  • Wlać sok ananasowy i wino ryżowe. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć mięso.
  • Dodać sos sojowy, sodę i 1 łyżkę skrobi kukurydzianej. Dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na 10 minut lub dłużej.
  • Skrobię kukurydzianą przesypać na deskę i obtoczyć mięso, strząsając jej nadmiar. Odstawić na kilka minut.
  • Obie papryki pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ananas pokroić na mniejsze kawałki. 
  • Przygotować sos słodko-kwaśny. W miseczce wymieszać wodę, cukier, sok ananasowy, sos sojowy i skrobię kukurydzianą.
  • Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i smażyć na nim wieprzowinę. Zamieszać po 2-3 minutach i obrócić mięso na drugą stronę. Smażyć, aż wieprzowina nabierze złotobrązowego koloru.
  • Dodać czosnek i smażyć około minuty.
  • Dodać ketchup i smażyć kolejną minutę.
  • Dodać zieloną i czerwoną paprykę i smażyć minutę.
  • Zwiększyć ogień, wlać sos słodko-kwaśny i dodać kawałki ananasa. Smażyć około 3 minut, często mieszając.
  • Podawać z ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej