Wieprzowe zrazy generałowej Apolonii. Klasyczne danie z długą tradycją

2023-05-29
Wieprzowe zrazy generałowej Apolonii. Klasyczne danie z długą tradycją
Autor: Shutterstock Zrazy zawijane to danie idealne na co dzień i od święta
łatwy
30 min
5

Zrazy to popularne mięsne danie, które znajduje się w naszej kuchni od dawna. Choć zazwyczaj przygotowuje się je z wołowiny, coraz częściej sięgamy po schab wieprzowy, który jest bardziej popularny. Te smakowite zrazy świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad lub podczas świątecznych uroczystości.

To danie mięsne ma bogatą historię. Już za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego zrazy były bardzo popularne. Jego nadworny kucharz potrafił przyrządzić je na wiele sposobów. Zrazy często gościły również na stołach szlacheckich, stanowiąc prawdziwy przysmak kuchni staropolskiej. Do dzisiaj cieszą się niesłabnącą popularnością i są podawane zarówno na co dzień, jak i przy wyjątkowych okazjach.

Zrazy generałowej Apolonii. Smaczne danie z tradycjami

Zrazy wieprzowe nadziewane pysznym farszem zawsze smakują wyjątkowo. Można je podawać z różnymi dodatkami, ale najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, które wydobywają ich wyborny smak i aromat. Przygotowane z wysokiej jakości schabu wieprzowego są delikatne i kruche. Nadziewane klasycznym boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnych mięsnych smaków.

Zrazy zawijane ze schabu to doskonały pomysł na smaczny obiad i świetnie sprawdzą się również podczas uroczystych okazji, gdy chcemy podać na stół coś wyjątkowego. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na zrazy zawijane ze schabu!

SKŁADNIKI

  • 10 plastrów schabu
  • 1 słoiczek ulubionej musztardy
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • ok 8-10 ogórków kiszonych
  • 1 biała, duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny
  • olej lub smalec do smażenia
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok 250 ml bulionu wołowego lub drobiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozbij mięso tłuczkiem, a następnie posól i popieprz obie strony. Obierz cebulę i pokrój ją na cienkie piórka.
  • Ogórka pokrój na plasterki lub słupki. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą, a na nim połóż plasterek boczku, piórka cebuli i plasterka ogórka. Starannie zawiń mięso w roladkę i zabezpiecz wykałaczkami.
  • Obróć roladki w mące, usuń nadmiar i usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Do patelni dodaj 2 łyżki masła i zalej bulionem. Duś roladki na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Następnie odlej nieco płynu do szklanki, wymieszaj go z mąką (aby uniknąć grudek) i ponownie wlej na patelnię.Gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Roladki są gotowe. Podawaj je bezpośrednio z patelnią, razem z ulubionymi dodatkami. Możesz posypać je ulubionymi ziołami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne