Rolada wielkopolska z ziemniaków: pomysł na obiad

2021-10-11
Rolada wielkopolska z ziemniaków
Autor: Shutterstock Rolada jest daniem dla ambitnych, ale wspaniały smak wynagrodzi wszelkie trudy
trudny
60 min
4

Rolada wielkopolska z ziemniaków to kandydat na danie główne. Gotową roladę wystarczy polać skwarkami ze słoninki albo zimnym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.

SKŁADNIKI

  • kilogram ciasta na kopytka
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • papryka
  • 2 pomidory
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego w kulkach
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojoną paprykę, drobno pokrojone pomidory bez skórki, łyżkę koncentratu pomidorowego, a na końcu dokładnie umyty, zblanszowany i posiekany szpinak.
  • Smażyć, aż sok z pomidorów odparuje, a następnie dodać mięso. Smażyć dalej kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawić farsz do przestygnięcia.
  • Zrobić ciasto na kopytka. Na folii spożywczej uformować z ciasta kwadrat grubości 2 cm i rozsmarować na nim farsz. Uformować roladę.
  • Zawinąć w folię spożywczą, a potem aluminiową. Roladę wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować jeszcze około 40 minut.
  • Po wyjęciu roladę pokroić na ukośne plastry. Polać skwarkami ze słoninki albo zimnym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?