Wegański bigos z kiszonej kapusty z boczniakami lub ciecierzycą

2022-11-30
Wegński bigos
Autor: Shutterstock Bigos w wersji wegańskiej świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Podajemy przepis na smaczny, wegański bigos w dwóch wersjach - z dodatkiem boczniaków lub innych grzybów lub z dodatkiem ciecierzycy. Obie wersje są bardzo smaczne. To doskonałe danie na Wigilię dla wszystkich, nie tylko dla wegan.

SKŁADNIKI

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 400 g boczniaków lub 300 g ciecierzycy bez zalewy
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 większe marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
  • 4-5 namoczonych śliwek suszonych
  • 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw
  • 1 łyżka wegańskiej vegety
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obieramy i myjemy marchewki, które następnie ścieramy na tarce.
  • Wlewamy do garnka pół litra wody, wrzucamy vegetę, odsączoną kapustę i nastawiamy na mały ogień.
  • Suszone grzyby moczymy (wodę użyjemy do potrawy, nie wylewać).
  • Równocześnie obieramy i myjemy, kroimy na kawałki boczniaki oraz szatkujemy obraną w drobną kosteczkę cebulę.
  • W wersji z ciecierzycą - ziarno dokładnie odcedzamy z zalewy.
  • Do rozgrzanego rondla wlewamy nieco oliwy, a po chwili wrzucamy na nią cebulę.
  • Po 2-3 minutach dodajemy grzyby, potem marchew, jabłko oraz listki laurowe, jałowiec, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  • Następnie dodajemy pokrojone na kawałki suszone grzyby oraz suszone śliwki. Całość podlewany wodą z suszonych grzybów.
  • Dusimy to na małym ogniu pod przykryciem do miękkości 20-30 min, ponieważ warzywa nie będą mogły dojść razem z kapustą.
  • W wersji z ciecierzycą - dodajemy ją na 5-10 minut przed końcem duszenia.
  • Do miękkich warzyw dodajemy ugotowaną do miękkości kapustę. Mieszamy wszystko dokładnie.
  • Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, pieprzem ziołowym i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków

Bigos wegański z boczniakami lub innymi grzybami

W naszym zawarliśmy boczniaki, bo są dostępne przez cały rok, a przy tym smaczne i aromatyczne. Jednak do wegańskiego bigosu można dodać też tańsze nieco pieczarki lub jeszcze lepiej świeże leśne grzyby. te ostatnie w sezonie lub jeśli mamy zamrożony zapasik. Jeśli nie mamy grzybów suszonych, można je pominąć, ale bigos nie będzie tak aromatyczny, jak z ich dodatkiem.

Bigos wegański z ciecierzycą

To wersja równie smaczna, co grzybowa, choć mniej wyrazista. Za to dodatek ciecierzycy dostarcza nam spora dawkę wartościowego roślinnego białka i daje delikatniejszy smak potrawy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby obie wersje połączyć i wege bigosik w wersji na bogato, i z grzybami, i z ciecierzycą.

Galeria: Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Redakcja
więcej