Wegański bigos z kiszonej kapusty z boczniakami lub ciecierzycą
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Podajemy przepis na smaczny, wegański bigos w dwóch wersjach - z dodatkiem boczniaków lub innych grzybów lub z dodatkiem ciecierzycy. Obie wersje są bardzo smaczne. To doskonałe danie na Wigilię dla wszystkich, nie tylko dla wegan.
SKŁADNIKI
- 700 g kapusty kiszonej
- 400 g boczniaków lub 300 g ciecierzycy bez zalewy
- kilka suszonych grzybów
- 3 większe marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
- 4-5 namoczonych śliwek suszonych
- 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw
- 1 łyżka wegańskiej vegety
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obieramy i myjemy marchewki, które następnie ścieramy na tarce.
- Wlewamy do garnka pół litra wody, wrzucamy vegetę, odsączoną kapustę i nastawiamy na mały ogień.
- Suszone grzyby moczymy (wodę użyjemy do potrawy, nie wylewać).
- Równocześnie obieramy i myjemy, kroimy na kawałki boczniaki oraz szatkujemy obraną w drobną kosteczkę cebulę.
- W wersji z ciecierzycą - ziarno dokładnie odcedzamy z zalewy.
- Do rozgrzanego rondla wlewamy nieco oliwy, a po chwili wrzucamy na nią cebulę.
- Po 2-3 minutach dodajemy grzyby, potem marchew, jabłko oraz listki laurowe, jałowiec, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
- Następnie dodajemy pokrojone na kawałki suszone grzyby oraz suszone śliwki. Całość podlewany wodą z suszonych grzybów.
- Dusimy to na małym ogniu pod przykryciem do miękkości 20-30 min, ponieważ warzywa nie będą mogły dojść razem z kapustą.
- W wersji z ciecierzycą - dodajemy ją na 5-10 minut przed końcem duszenia.
- Do miękkich warzyw dodajemy ugotowaną do miękkości kapustę. Mieszamy wszystko dokładnie.
- Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, pieprzem ziołowym i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Bigos wegański z boczniakami lub innymi grzybami
W naszym zawarliśmy boczniaki, bo są dostępne przez cały rok, a przy tym smaczne i aromatyczne. Jednak do wegańskiego bigosu można dodać też tańsze nieco pieczarki lub jeszcze lepiej świeże leśne grzyby. te ostatnie w sezonie lub jeśli mamy zamrożony zapasik. Jeśli nie mamy grzybów suszonych, można je pominąć, ale bigos nie będzie tak aromatyczny, jak z ich dodatkiem.
Bigos wegański z ciecierzycą
To wersja równie smaczna, co grzybowa, choć mniej wyrazista. Za to dodatek ciecierzycy dostarcza nam spora dawkę wartościowego roślinnego białka i daje delikatniejszy smak potrawy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby obie wersje połączyć i wege bigosik w wersji na bogato, i z grzybami, i z ciecierzycą.