Wątróbkę robię z tymi dodatkami. Smakuje jak z najlepszej restauracji
Wątróbka drobiowa to propozycja na obiad. Jednak nie każdy lubi ją z patelni z cebulą. Jak ją przyrządzić, aby pysznie smakowała? Wystarczy dodać kilka prostych składników, które zamienią ją w wyśmienite danie jak z najlepszej restauracji. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić wątróbkę drobiową z patelni inaczej.
Z czym najlepiej smakuje wątróbka?
Do przyrządzenia przepysznego obiadu z wątróbką w roli głównej nie są potrzebne wyszukane składniki. Danie wzbogacają proste produkty, które wiele osób zawsze ma w domu. Zaletą tej pysznej potrawy jest także to, że nie wymaga dużych nakładów finansowych. Składniki są tanie i łatwo dostępne.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić smakowitą wątróbkę z patelni? Do wątróbki warto dodać pieczarki, które nadadzą dodatkowego smaku i aromatu. Potrawę podkręci także kilka innych składników. Lista obejmuje takie produkty jak:
- wątróbka drobiowa
- cebula
- pieczarki
- mąka pszenna
- miód
- sok z cytryny
- mąka pszenna
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić wątróbkę z pieczarkami?
Przepis na miękką i soczystą wątróbkę drobiową wzbogaconą pieczarkami jest bardzo łatwy i szybki. Aż trudno uwierzyć, że tę smakowitą potrawę przyrządza się tak prosto. Obiad można przygotować w 20 minut z zegarkiem w ręku. Przyrządzona według tego prostego przepisu wątróbka na pewno przekona do siebie jej największych przeciwników.
Jak więc zrobić doskonałą wątróbkę z pieczarkami z patelni? Postępując według kolejnych kroków, danie wyjdzie pierwsza klasa.
- 1. krok – usmażenie na patelni pokrojonej i oprószonej mąką wątróbki
- 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
- 3. krok – połączenie wątróbki z cebulą i pieczarkami
- 4. krok – doprawienie wątróbki z pieczarkami
Jak podawać wątróbkę z pieczarkami?
Soczysta i idealnie miękka wątróbka drobiowa z dodatkiem pieczarek to pyszne danie w sam raz na rodzinny obiad. Przepis jest łatwy, składniki są dostępne, a przygotowanie zajmuje chwilę, więc potrawę można robić nawet w środku zabieganego tygodnia.
Obiad z wątróbką wzbogaconą aromatycznymi pieczarkami warto uzupełnić dodatkami, które sprawią, że posiłek będzie kompletny. Z wątróbką przyrządzoną według tego sprawdzonego przepisu pysznie komponują się pieczone ziemniaki i kasza gryczana. Danie można podać z pieczywem. Do takiego obiadu dobrze jest przygotować domową surówkę.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną i umytą wątróbkę osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim wątróbkę z każdej strony po około 4 minuty.
- Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż lekko się zarumieni.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż pieczarki staną się rumiane, a woda odparuje.
- Do pieczarek z cebulą dodać usmażoną wątróbkę. Wymieszać i smażyć kilka minut.
- Wlać miód i sok z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać na ciepło na obiad z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz surówką.