Wątróbka w sosie śmietanowo-ziołowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Podroby są niedrogie, a właściwie przygotowane mogą stać się bazą do pysznych dań obiadowych. Wątróbka w sosie śmietanowo-ziołowym to pyszny obiad, który z powodzeniem zastąpi danie mięsne. Najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami z wody.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka musztardy
- suszona bazylia i rozmaryn
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na połówki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Cebulę obrać, posiekać i dodać do wątróbek, smażyć aż się zeszkli.
- Mąkę rozprowadzić dokładnie w mleku, wlać do wątróbek, wymieszać.
- Po zagotowaniu dodać przyprawy, przykryć i dusić 10 min. na małym ogniu.
- Na koniec wlać śmietanę i podgrzewać jeszcze przez chwilę.