Skrzydełka kurczaka jeszcze nigdy nie smakowały tak pysznie. Kluczem jest ta prosta marynata

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Czym przyprawić skrzydełka kurczaka, żeby były smaczne? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to pytanie, znajdziecie ją w tym prostym przepisie. Pyszne i aromatyczne skrzydełka kurczaka można przyprawić na wiele sposobów, ale najlepiej smakują po zamarynowaniu. Skrzydełka marynowane w imbirze to mnóstwo smaku i aromatu, który uwodzi już w czasie pieczenia. Zobaczcie, jak je zrobić i sprawdźcie ten przepis.
W czym zamarynować skrzydełka z kurczaka?
Aby przygotować pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka z chrupiącą skórką, warto wcześniej je zamarynować. To właśnie marynata przyrządzona z odpowiednio dobranych składników sprawia, że smakują tak dobrze. W tym przepisie marynatę do skrzydełek robi się z kilku łatwo dostępnych produktów. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, więc to wyśmienite danie można podawać na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.
Z czego zrobić najlepszą marynatę do pieczonych skrzydełek kurczaka? Lista składników, które niezbędne są do jej przygotowania nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkt jak:
- składniki mokre – oliwa z oliwek, sos sojowy, miód
- imbir
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony pieprz
Jak zrobić skrzydełka w imbirowej marynacie?
Przepis na soczyste skrzydełka marynowane w imbirze z piekarnika jest nie tylko łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne, a resztę pracy wykona piekarnik. Kluczowa jest jednak jedna czynność. Po zamarynowaniu skrzydełek należy wstawić je do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu mięso przejdzie aromatyczną marynatą, a po upieczeniu skrzydełka będą smakować obłędnie.
Jak więc upiec pełne smaku i aromatu skrzydełka kurczaka w imbirowej marynacie? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Danie zawsze się udaje i smakuje wybornie.
- 1. krok – przygotowanie imbirowej marynaty do skrzydełek
- 2. krok – zamarynowanie skrzydełek i wstawienie ich do lodówki
- 3. krok – upieczenie skrzydełek kurczaka w imbirowej marynacie w piekarniku
Jak długo piec skrzydełka z kurczaka w marynacie?
Skrzydełka kurczaka w imbirowej marynacie przyrządzone według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Warto pamiętać, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu skrzydełka upieką się równomiernie w krótszym czasie. Nie stracą soczystości, nabiorą rumianego koloru, a skórka stanie się chrupiąca. Skrzydełka należy ułożyć w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa tylko 30 minut. W połowie pieczenia można przewrócić je na drugą stronę.
SKŁADNIKI
- 1 kg skrzydełek kurczaka
marynata:- 3 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać miód, sos sojowy i oliwę z oliwek. Dodać obrany i starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Do miski przełożyć skrzydełka kurczaka i dokładnie natrzeć je marynatą. Każdy kawałek mięsa powinien być nią pokryty.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Miskę ze skrzydełkami wyjąć z lodówki i odstawić, aby skrzydełka nabrały temperatury otoczenia.
- Skrzydełka wraz z marynatą ułożyć w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić na drugą stronę.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem i chrupiącą surówką typu coleslaw.