Skrzydełka kurczaka jeszcze nigdy nie smakowały tak pysznie. Kluczem jest ta prosta marynata

skrzydełka kurczaka w imbirze
Autor: Shutterstock Tak zrobisz pyszne skrzydełka kurczaka z piekarnika. Sekretem ich smaku jest ta aromatyczna marynata.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Czym przyprawić skrzydełka kurczaka, żeby były smaczne? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to pytanie, znajdziecie ją w tym prostym przepisie. Pyszne i aromatyczne skrzydełka kurczaka można przyprawić na wiele sposobów, ale najlepiej smakują po zamarynowaniu. Skrzydełka marynowane w imbirze to mnóstwo smaku i aromatu, który uwodzi już w czasie pieczenia. Zobaczcie, jak je zrobić i sprawdźcie ten przepis.

W czym zamarynować skrzydełka z kurczaka?

Aby przygotować pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka z chrupiącą skórką, warto wcześniej je zamarynować. To właśnie marynata przyrządzona z odpowiednio dobranych składników sprawia, że smakują tak dobrze. W tym przepisie marynatę do skrzydełek robi się z kilku łatwo dostępnych produktów. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, więc to wyśmienite danie można podawać na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.

Z czego zrobić najlepszą marynatę do pieczonych skrzydełek kurczaka? Lista składników, które niezbędne są do jej przygotowania nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkt jak:

  • składniki mokre – oliwa z oliwek, sos sojowy, miód
  • imbir
  • czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić skrzydełka w imbirowej marynacie?

Przepis na soczyste skrzydełka marynowane w imbirze z piekarnika jest nie tylko łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne, a resztę pracy wykona piekarnik. Kluczowa jest jednak jedna czynność. Po zamarynowaniu skrzydełek należy wstawić je do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu mięso przejdzie aromatyczną marynatą, a po upieczeniu skrzydełka będą smakować obłędnie.

Jak więc upiec pełne smaku i aromatu skrzydełka kurczaka w imbirowej marynacie? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Danie zawsze się udaje i smakuje wybornie.

  • 1. krok – przygotowanie imbirowej marynaty do skrzydełek
  • 2. krok – zamarynowanie skrzydełek i wstawienie ich do lodówki
  • 3. krok – upieczenie skrzydełek kurczaka w imbirowej marynacie w piekarniku

Jak długo piec skrzydełka z kurczaka w marynacie?

Skrzydełka kurczaka w imbirowej marynacie przyrządzone według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Warto pamiętać, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu skrzydełka upieką się równomiernie w krótszym czasie. Nie stracą soczystości, nabiorą rumianego koloru, a skórka stanie się chrupiąca. Skrzydełka należy ułożyć w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa tylko 30 minut. W połowie pieczenia można przewrócić je na drugą stronę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg skrzydełek kurczaka

  • marynata:
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać miód, sos sojowy i oliwę z oliwek. Dodać obrany i starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Do miski przełożyć skrzydełka kurczaka i dokładnie natrzeć je marynatą. Każdy kawałek mięsa powinien być nią pokryty.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
  • Miskę ze skrzydełkami wyjąć z lodówki i odstawić, aby skrzydełka nabrały temperatury otoczenia.
  • Skrzydełka wraz z marynatą ułożyć w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić na drugą stronę.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem i chrupiącą surówką typu coleslaw.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej