Skrzydełka kurczaka jeszcze nigdy nie smakowały tak pysznie. Kluczem jest ta prosta marynata
Czym przyprawić skrzydełka kurczaka, żeby były smaczne? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to pytanie, znajdziecie ją w tym prostym przepisie. Pyszne i aromatyczne skrzydełka kurczaka można przyprawić na wiele sposobów, ale najlepiej smakują po zamarynowaniu. Skrzydełka marynowane w imbirze to mnóstwo smaku i aromatu, który uwodzi już w czasie pieczenia. Zobaczcie, jak je zrobić i sprawdźcie ten przepis.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
W czym zamarynować skrzydełka z kurczaka?
Aby przygotować pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka z chrupiącą skórką, warto wcześniej je zamarynować. To właśnie marynata przyrządzona z odpowiednio dobranych składników sprawia, że smakują tak dobrze. W tym przepisie marynatę do skrzydełek robi się z kilku łatwo dostępnych produktów. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, więc to wyśmienite danie można podawać na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.
Z czego zrobić najlepszą marynatę do pieczonych skrzydełek kurczaka? Lista składników, które niezbędne są do jej przygotowania nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkt jak:
- składniki mokre – oliwa z oliwek, sos sojowy, miód
- imbir
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony pieprz
Jak zrobić skrzydełka w imbirowej marynacie?
Przepis na soczyste skrzydełka marynowane w imbirze z piekarnika jest nie tylko łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne, a resztę pracy wykona piekarnik. Kluczowa jest jednak jedna czynność. Po zamarynowaniu skrzydełek należy wstawić je do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu mięso przejdzie aromatyczną marynatą, a po upieczeniu skrzydełka będą smakować obłędnie.
Jak więc upiec pełne smaku i aromatu skrzydełka kurczaka w imbirowej marynacie? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Danie zawsze się udaje i smakuje wybornie.
- 1. krok – przygotowanie imbirowej marynaty do skrzydełek
- 2. krok – zamarynowanie skrzydełek i wstawienie ich do lodówki
- 3. krok – upieczenie skrzydełek kurczaka w imbirowej marynacie w piekarniku
Jak długo piec skrzydełka z kurczaka w marynacie?
Skrzydełka kurczaka w imbirowej marynacie przyrządzone według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Warto pamiętać, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu skrzydełka upieką się równomiernie w krótszym czasie. Nie stracą soczystości, nabiorą rumianego koloru, a skórka stanie się chrupiąca. Skrzydełka należy ułożyć w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa tylko 30 minut. W połowie pieczenia można przewrócić je na drugą stronę.
SKŁADNIKI
- 1 kg skrzydełek kurczaka
marynata:- 3 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać miód, sos sojowy i oliwę z oliwek. Dodać obrany i starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Do miski przełożyć skrzydełka kurczaka i dokładnie natrzeć je marynatą. Każdy kawałek mięsa powinien być nią pokryty.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Miskę ze skrzydełkami wyjąć z lodówki i odstawić, aby skrzydełka nabrały temperatury otoczenia.
- Skrzydełka wraz z marynatą ułożyć w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić na drugą stronę.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem i chrupiącą surówką typu coleslaw.