Schab robię już tylko w ten sposób. Włosi wiedzą, jak przygotować mięso

Schab robię już tylko w ten sposób. Włosi wiedzą, jak przygotować mięso
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Zamiast zwykłych schabowych, przygotuj te kolety we włoskim stylu. Są proste i szybkie do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Niesamowicie aromatyczne i pełne przypraw - to idealna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Rozsmakuj się w tych kotletach.

Schab z przyprawami i winem. To idealny sposób na aromatyczny obiad

Panierowane schabowe - choć są bez wątpienia przepysznym klasykiem, to jednak z czasem mogą się cóż... znudzić. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy odłożyć schab do zamrażarki! Wystarczy, że przygotujemy go po prostu w nieco inny sposób. I wcale nie będzie to trudne.

Schab smażony we włoskim stylu jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle aromatyczny. Przyprawy, wino i czosnek idealnie komplementują smak mięsa sprawiając, że nasz obiad wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. A wystarczy kilka chwil.

Choć używanie alkoholu w jedzeniu jest dla niektórych przerażające, to jednak jest to tego warte. Wystarczy bowiem chwila gotowania, by całkowicie wygotować alkohol, który po sobie pozostawi jedynie niesamowity smak i aromat, dzięki czemu nasze danie będą smakować jeszcze lepiej.

Jeśli więc nie mamy ochoty na kolejny raz te same schabowe - ten przepis sprawdzi się dla nas idealnie. Nie ma co się długo zastanawiać. Chwytajmy za składniki i rozkoszujmy się delikatnym i niezwykle aromatycznym mięsem.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła
  • 500 schabu
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab dzielimy na grubsze plastry.
  • Masło rozpuszczamy na patelni.
  • Układamy kotlety i podsmażmy, aż będą zarumienione z obu stron.
  • Na patelnie wlewamy wino i posypujemy solą, rozmarynem, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
  • Kotlety smażymy bez przykrycia około 20 minut.
  • Kiedy mięso będzie miękkie układamy na talerzach.
  • Polewamy pozostałym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej