Schab robię już tylko w ten sposób. Włosi wiedzą, jak przygotować mięso

Dieta bezglutenowa
Zamiast zwykłych schabowych, przygotuj te kolety we włoskim stylu. Są proste i szybkie do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Niesamowicie aromatyczne i pełne przypraw - to idealna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Rozsmakuj się w tych kotletach.
Schab z przyprawami i winem. To idealny sposób na aromatyczny obiad
Panierowane schabowe - choć są bez wątpienia przepysznym klasykiem, to jednak z czasem mogą się cóż... znudzić. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy odłożyć schab do zamrażarki! Wystarczy, że przygotujemy go po prostu w nieco inny sposób. I wcale nie będzie to trudne.
Schab smażony we włoskim stylu jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle aromatyczny. Przyprawy, wino i czosnek idealnie komplementują smak mięsa sprawiając, że nasz obiad wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. A wystarczy kilka chwil.
Choć używanie alkoholu w jedzeniu jest dla niektórych przerażające, to jednak jest to tego warte. Wystarczy bowiem chwila gotowania, by całkowicie wygotować alkohol, który po sobie pozostawi jedynie niesamowity smak i aromat, dzięki czemu nasze danie będą smakować jeszcze lepiej.
Jeśli więc nie mamy ochoty na kolejny raz te same schabowe - ten przepis sprawdzi się dla nas idealnie. Nie ma co się długo zastanawiać. Chwytajmy za składniki i rozkoszujmy się delikatnym i niezwykle aromatycznym mięsem.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 500 schabu
- 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab dzielimy na grubsze plastry.
- Masło rozpuszczamy na patelni.
- Układamy kotlety i podsmażmy, aż będą zarumienione z obu stron.
- Na patelnie wlewamy wino i posypujemy solą, rozmarynem, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
- Kotlety smażymy bez przykrycia około 20 minut.
- Kiedy mięso będzie miękkie układamy na talerzach.
- Polewamy pozostałym sosem.