W środku tych klopsików ukrywam pyszny farsz. Rodzina nie może wyjść z zachwytu
Klopsiki to jedna z propozycji na obiad dla całej rodziny. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnych receptur. W środku klopsików ukrywa się pyszny farsz, a idealnym uzupełnieniem dania jest domowy sos pomidorowy oraz starta mozzarella. To świetny pomysł na obiad, który oczaruje smakiem i aromatem. Poznajcie przepis na faszerowane klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika.
Czym można nadziać klopsiki?
W tym sprawdzonym przepisie małe klopsy z mięsa mielonego skrywają pyszną niespodziankę. To farsz przygotowany z cukinii i sera feta oraz czosnku. Wystarczy zetrzeć cukinię na tarce, lekko ją posolić i odstawić. Następnie odciska się ją z nadmiaru wody i miesza z pokruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z masy formuje się małe kulki, które następnie ukrywa się w mięsie mielonym. Farsz z cukinii i fety sprawia, że klopsiki smakują obłędnie.
Jak zrobić faszerowane klopsiki?
Pyszne domowe klopsiki faszerowane cukinią i serem feta nie są trudne. Lista składników obejmuje produkty łatwo dostępne przez cały rok. Aby klopsiki z wybornym farszem udały się za pierwszym razem i podbiły kubki smakowe wszystkich domowników, należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie.
Jak więc przyrządzić najlepsze faszerowane klopsiki? Przepis warto zapisać, ponieważ danie jest wyjątkowo smaczne i nietrudne.
- 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 2. krok – przygotowanie farszu z cukinii i fety
- 3. krok – przygotowanie masy mięsnej
- 4. krok – uformowanie faszerowanych klopsików i obsmażenie ich na patelni
- 5. krok – ułożenie faszerowanych klopsów w formie do zapiekania i wlanie sosu
- 6. krok – zapieczenie klopsików w piekarniku
Jak podawać faszerowane klopsiki?
Pełne smaku i skrywające aromatyczną niespodziankę klopsiki to świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie na pewno zrobi wrażenie na bliskich i gościach.
Obiad z faszerowanymi klopsikami warto wzbogacić dodatkami. Klopsy doskonale smakują z ziemniaczanym purée, drobnym makaronem lub ryżem. Uzupełnieniem obiadu są oczywiście domowe surówki i kolorowe sałatki. Sprawdzą się surówki z kapusty kiszonej, marchewki czy mizeria.
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 mała cukinia
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
sos:- 400 g krojonych pomidorów
- 100 ml śmietanki kremówki (30%)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
dodatkowo:- 150 g startego sera mozzarella
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Wlać śmietankę, delikatnie wymieszać i odstawić.
- Cukinię zetrzeć na tarce. Lekko posolić, przełożyć na sitko i odstawić. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Z masy cukiniowej uformować 12 małych kulek i odłożyć je na deskę.
- Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Z mięsa formować placki, nakładać kulkę z cukinii i fety, a następnie zlepić, formując okrągłe klopsiki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić. Prosto z patelni przekładać do formy do zapiekania.
- Do formy z klopsikami wlać sos pomidorowy.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. Pod koniec pieczenia wierzch posypać startą mozzarellą.
- Podawać na obiad z ziemniakami, makaronem lub ryżem oraz surówką.