W środku tych klopsików ukrywam pyszny farsz. Rodzina nie może wyjść z zachwytu

faszerowane klopsiki
Autor: Shutterstock Faszerowane klopsiki podaj z sosem pomidorowym. Smakują zawsze i każdemu.
łatwy
30 min
4

Klopsiki to jedna z propozycji na obiad dla całej rodziny. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnych receptur. W środku klopsików ukrywa się pyszny farsz, a idealnym uzupełnieniem dania jest domowy sos pomidorowy oraz starta mozzarella. To świetny pomysł na obiad, który oczaruje smakiem i aromatem. Poznajcie przepis na faszerowane klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika.

Czym można nadziać klopsiki?

W tym sprawdzonym przepisie małe klopsy z mięsa mielonego skrywają pyszną niespodziankę. To farsz przygotowany z cukinii i sera feta oraz czosnku. Wystarczy zetrzeć cukinię na tarce, lekko ją posolić i odstawić. Następnie odciska się ją z nadmiaru wody i miesza z pokruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z masy formuje się małe kulki, które następnie ukrywa się w mięsie mielonym. Farsz z cukinii i fety sprawia, że klopsiki smakują obłędnie.

Jak zrobić faszerowane klopsiki?

Pyszne domowe klopsiki faszerowane cukinią i serem feta nie są trudne. Lista składników obejmuje produkty łatwo dostępne przez cały rok. Aby klopsiki z wybornym farszem udały się za pierwszym razem i podbiły kubki smakowe wszystkich domowników, należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie.

Jak więc przyrządzić najlepsze faszerowane klopsiki? Przepis warto zapisać, ponieważ danie jest wyjątkowo smaczne i nietrudne.

  • 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 2. krok – przygotowanie farszu z cukinii i fety
  • 3. krok – przygotowanie masy mięsnej
  • 4. krok – uformowanie faszerowanych klopsików i obsmażenie ich na patelni
  • 5. krok – ułożenie faszerowanych klopsów w formie do zapiekania i wlanie sosu
  • 6. krok – zapieczenie klopsików w piekarniku

Jak podawać faszerowane klopsiki?

Pełne smaku i skrywające aromatyczną niespodziankę klopsiki to świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie na pewno zrobi wrażenie na bliskich i gościach.

Obiad z faszerowanymi klopsikami warto wzbogacić dodatkami. Klopsy doskonale smakują z ziemniaczanym purée, drobnym makaronem lub ryżem. Uzupełnieniem obiadu są oczywiście domowe surówki i kolorowe sałatki. Sprawdzą się surówki z kapusty kiszonej, marchewki czy mizeria.

SKŁADNIKI

  • klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

  • sos:
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • dodatkowo:
  • 150 g startego sera mozzarella
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Wlać śmietankę, delikatnie wymieszać i odstawić.
  • Cukinię zetrzeć na tarce. Lekko posolić, przełożyć na sitko i odstawić. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy cukiniowej uformować 12 małych kulek i odłożyć je na deskę.
  • Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa formować placki, nakładać kulkę z cukinii i fety, a następnie zlepić, formując okrągłe klopsiki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić. Prosto z patelni przekładać do formy do zapiekania.
  • Do formy z klopsikami wlać sos pomidorowy.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. Pod koniec pieczenia wierzch posypać startą mozzarellą.
  • Podawać na obiad z ziemniakami, makaronem lub ryżem oraz surówką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej