Uwielbiam robić to danie, kiedy jestem na diecie. Jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne

2025-02-26
Kinga Goldstein
Uwielbiam robić to danie kiedy jestem na diecie. Jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne
Autor: Shutterstock.com Uwielbiam robić to danie kiedy jestem na diecie. Jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne
łatwy
20 min
2

Dieta niskokaloryczna

Pyszny, sycący obiad dla dwóch osób to czasem twardy orzech do zgryzienia. Jednak ten przepis pozwoli nam wyrwać się z rutyny i przygotować ciekawy posiłek, który zachwyci każdego. Co jednak najważniejsze, będzie on przy okazji bardzo zdrowy, dzięki czemu nie będziemy mieli wyrzutów sumienia.

Prosty pomysł na obiad dla 2? Ten przepis będzie idealny

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad dla dwojga? Agata Kulesza, która publikuje na Instagramie pod nickiem @white_tablecloth_pl, ma na to pewien sposób. Podzieliła się jakiś czas temu przepisem na wspaniały obiad, który podbije niejedno serce.

Marynowany kurczak w akompaniamencie batatów, kalafiora i kaszy bulgur, a to wszystko polane kremowym sosem orzechowym to idealny pomysł na ciekawy obiad, który zasmakuje nawet najostrzejszym krytykom.

Ten przepis jest banalnie prosty. Przygotowanie go to tylko kilka minut

Samo przygotowanie go jest niezwykle proste. Główną rolę odgrywają w tym przepisie bez wątpienia przyprawy, które nadają całej potrawie wspaniałego charakteru. Co więcej, jeśli mamy w domu Air Fryera to, zamiast pieczenia warzyw możemy wrzucić je na 15 minut do 180 stopni do tego popularnego urządzenia.

Nie ma więc na co czekać, z przygotowaniem tego przepisu poradzi sobie każdy. Jest on nie tylko przepyszny, ale również zdrowy, dzięki czemu bezpiecznie można włączyć go do swojego jadłospisu na diecie

Ten obiad bez wątpienia można nazwać wybitnym. Kiedy raz go zrobimy, już na zawsze będziemy o nim pamiętać.

SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 batat
  • 1 kalafior
  • przyprawa garam masala
  • 1,5 łyżki sosu orzechowego
  • 90 g kaszy bulgur
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • zielony ogórek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kawałki.
  • Marynujemy go w oliwie, czosnku przeciśniętym przez praskę, łyżeczce słodkiej papryki i tymianku.
  • Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki.
  • Batata obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Doprawiamy oliwą, łyżeczką słodkiej papryki, solą i garam masala.
  • Kalafiora z batatem pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach.
  • W miseczce łączymy ze sobą sok z cytryny, masło orzechowe, sos sojowy, miód i wodę.
  • Mieszamy aż do powstania jednolitego sosu.
  • Kurczaka smażymy na patelni.
  • Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Ogórka obieramy i kroimy w plasterki.
  • Na talerz wykładamy kaszę, pieczone warzywa, kurczaka i ogórka.
  • Całość polewamy sosem.
Kasza jaglana z warzywami
Kinga Goldstein