Upiecz boczek z soczewicą i warzywami, a nie pożałujesz. Świetny patent nie tylko na święta

boczek z soczewicą
Autor: Shutterstock Długo pieczony boczek z soczewicą i warzywami to smaczna propozycja na święta i nie tylko.
łatwy
180 min
2

Pyszny i aromatyczny boczek podany z soczewicą i warzywami to przepis na obłędny obiad, który zachwyci rodzinę i przyjaciół. Dzięki długiemu pieczeniu mięso smakuje wyśmienicie, jest soczyste i miękkie. Warto więc sprawdzić ten przepis i zrobić pieczony boczek z soczewicą i kolorowymi warzywami.

Dlaczego warto zrobić długo pieczony boczek z soczewicą i warzywami?

  • To łatwy przepis na pyszne i efektowne danie, które na pewno zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje.
  • Na przyrządzenie boczku według tego przepisy trzeba mieć nieco więcej czasu. Mięso należy najpierw obgotować, a potem wstawić do piekarnika i piec prawie trzy godziny. W międzyczasie można zrobić soczewicę z warzywami.
  • Na liście składników są proste i łatwo dostępne produkty, których cena nie zwala z nóg. Są w sklepach przez cały rok.
  • Danie najlepiej przygotować w żeliwnym garnku, którego można używać także w piekarniku.
  • Zawsze trzeba wybierać jak najświeższe mięso i kupować je w sprawdzonych miejscach.
  • Do tej pysznej potrawy warto podać różne dodatki. Sprawdzą chrupiące surówki i kolorowe sałatki oraz sosy jak czosnkowy lub chrzanowy.
  • To efektowne danie z boczkiem wieprzowym w roli głównej można serwować na okazje i święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
  • Warzywa, z którymi gotował się boczek, można wykorzystać do przyrządzenia domowej pasty kanapkowej lub sałatki jarzynowej.
  • Wywar, który zostanie z gotowania boczku z warzywami sprawdzi się jako baza do różnych zup i sosów.

SKŁADNIKI

  • 600 g boczku wieprzowego bez skóry
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


  • soczewica:
  • 250 g ugotowanej soczewicy
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 50 ml wywaru z gotowania boczku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka musztardy Dijon
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule pokroić na ćwiartki. Obrane marchewki i seler naciowy pokroić na grube plastry. Główki czosnku przekroić poziomo na pół i w miarę możliwości obrać z łupin.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać marchewki, seler i cebulę oraz czosnek i smażyć, aż staną się miękkie.
  • Do garnka włożyć boczek, wlać wino i uzupełnić wodą, tak aby przykrywała mięso. Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 2 i 1/2 godziny. Zdjąć pokrywkę i dopiekać 15 minut.
  • Wyjąć mięso, odstawić do lekkiego ostygnięcia i owinąć w folię aluminiową. Wywar odcedzić, przelać do słoika i wstawić do lodówki. Ugotowane warzywa przełożyć do miski i wykorzystać do innych potraw.
  • Obrane marchewki, seler naciowy i cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pozostałe warzywa i smażyć do miękkości, często mieszając. Wsypać ugotowaną soczewicę i musztardę oraz wlać białe wino i wywar z boczku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Boczek pokroić na porcje i podsmażyć go z na patelni z obu stron, aż stanie się rumiany i chrupiący.
  • Na talerze nałożyć soczewicę z warzywami, a na wierzchu ułożyć boczek. Podawać od razu.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej