Udka z powidłami węgierkowymi z grilla: łatwy przepis na obłędnie smaczną ucztę

Udka z powidłami węgierkowymi z grilla: łatwy przepis na obłędną ucztę
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Udka z powidłami węgierkowymi z grilla to jeden z przysmaków letniego biesiadowania. Przygotowanie ich zajmie Wam tylko chwilę. Całą robotę zrobi marynowanie w powidłach wymieszanych z przyprawami oraz gorący żar grilla. Udka tak przyrządzone są soczyste i przepyszne! 

Jedną z wakacyjnych atrakcji jest grillowanie na świeżym powietrzu. Nie tylko mięso, ale również warzywa przyrządzona na otwartm ogniu mają niepowtarzalny smak i aromat. Jest w tym coś pierwotnego. Coś co uspokaja. To prawdziwie komfortowe jedzenie. 

Co jest potrzebne do przyrządzenia udek z grilla?

  • Udka kurze lub całe nóżki lub pałki, czyli podudzia. Najlepiej dobrej jakości mięso z kurczaków z wolnego wybiegu, hodowanych bez antybiotyków. 
  • Powidła śliwkowe z poprzedniego roku. To dobra okazja, aby wyczyścić spiżarnię. Wkrótce będziemy gotować nowe powidła. Na pewno w zakamarkach szafek przetrwał chociaż jedne słoik. Jeśli nie, to po prostu kup powidła od dobrego wytwórcy.
  • Przyprawy: czosnek, ostra papryka, musztarda. Osobiście lubię mieszać dwa rodzaje musztardy: sarepską i pełnoziarnistą. Ale można użyć ostrej musztardy kozackiej i wtedy pominąć dodatek chilii lub innej ostrej papryki. 
  • Czas. Wcale sobie nie żartuję. Czas marynowania ma kluczowe znaczenie. Udka najlepiej marynować około 12 godzin. Zamarynuj je wieczorem w przededniu grillowania. 

Jak zrobić udka w powidłach śliwkowych z grilla?

W przededniu grillowania udka zamarynować w mieszaninie powideł śliwkowych i przypraw.

Udka całkowicie powinny być pokryte marynatą.

Wstawić je w zamkniętym szczelnie naczyniu do lodówki. Marynować co najmniej 3 godziny lub dłużej. 

Zamarynowane udka wyjąć co najmniej na 45 minut przed grillowaniem. Aby uniknąć szoku temperaturowego, udka powinny osiągnąć temperaturę pokojową.

Udka grillować po 12 minut z każdej strony lub do chwili, gdy mięso przy kości jest upieczone. 

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy starofrancuskiej, pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania powidłowej marynaty. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
  • Udka natnij do kości od zewnętrznej strony.  Ułóż w naczyniu z pokrywką. Pokryj mięso marynatą. Powinna pokryć całe udka. 
  • Zamknij pojemnik z udkami i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc. A przynajmniej na 3 godziny. 
  • Przed grillowaniem wyjmij udka 40 minut wcześniej. Mięso powinno przed obróbką cieplną osiągnąć temperaturę pokojową.
  • Grillować udka po 12 minut z każdej strony. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej