Udka z powidłami węgierkowymi z grilla: łatwy przepis na obłędnie smaczną ucztę
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Udka z powidłami węgierkowymi z grilla to jeden z przysmaków letniego biesiadowania. Przygotowanie ich zajmie Wam tylko chwilę. Całą robotę zrobi marynowanie w powidłach wymieszanych z przyprawami oraz gorący żar grilla. Udka tak przyrządzone są soczyste i przepyszne!
Jedną z wakacyjnych atrakcji jest grillowanie na świeżym powietrzu. Nie tylko mięso, ale również warzywa przyrządzona na otwartm ogniu mają niepowtarzalny smak i aromat. Jest w tym coś pierwotnego. Coś co uspokaja. To prawdziwie komfortowe jedzenie.
Co jest potrzebne do przyrządzenia udek z grilla?
- Udka kurze lub całe nóżki lub pałki, czyli podudzia. Najlepiej dobrej jakości mięso z kurczaków z wolnego wybiegu, hodowanych bez antybiotyków.
- Powidła śliwkowe z poprzedniego roku. To dobra okazja, aby wyczyścić spiżarnię. Wkrótce będziemy gotować nowe powidła. Na pewno w zakamarkach szafek przetrwał chociaż jedne słoik. Jeśli nie, to po prostu kup powidła od dobrego wytwórcy.
- Przyprawy: czosnek, ostra papryka, musztarda. Osobiście lubię mieszać dwa rodzaje musztardy: sarepską i pełnoziarnistą. Ale można użyć ostrej musztardy kozackiej i wtedy pominąć dodatek chilii lub innej ostrej papryki.
- Czas. Wcale sobie nie żartuję. Czas marynowania ma kluczowe znaczenie. Udka najlepiej marynować około 12 godzin. Zamarynuj je wieczorem w przededniu grillowania.
Jak zrobić udka w powidłach śliwkowych z grilla?
W przededniu grillowania udka zamarynować w mieszaninie powideł śliwkowych i przypraw.
Udka całkowicie powinny być pokryte marynatą.
Wstawić je w zamkniętym szczelnie naczyniu do lodówki. Marynować co najmniej 3 godziny lub dłużej.
Zamarynowane udka wyjąć co najmniej na 45 minut przed grillowaniem. Aby uniknąć szoku temperaturowego, udka powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
Udka grillować po 12 minut z każdej strony lub do chwili, gdy mięso przy kości jest upieczone.
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej, pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania powidłowej marynaty. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Udka natnij do kości od zewnętrznej strony. Ułóż w naczyniu z pokrywką. Pokryj mięso marynatą. Powinna pokryć całe udka.
- Zamknij pojemnik z udkami i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc. A przynajmniej na 3 godziny.
- Przed grillowaniem wyjmij udka 40 minut wcześniej. Mięso powinno przed obróbką cieplną osiągnąć temperaturę pokojową.
- Grillować udka po 12 minut z każdej strony.