Udka kurczaka z blachy: przepis na udka pieczone z ziemniakami i papryką
2020-10-21

łatwy
15 min
4
Udka kurczaka z blachy to prosta potrawa, którą przygotowuje się w oka mgnieniu. Wystarczy wszystkie składniki wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i gotowe. Udka pieczone z ziemniakami i papryką zachowają soczystość. Po prostu pycha!
Nadal głodni? Polecam kilka super przepisów:
Nogi kurczaka pieczone z ziemniakami: przepis na soczysty i pożywny obiad
Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym: proste wykonanie, rozkosz dla podniebienia
Udka kurczaka duszone z jabłkami i winogronami: jesienne danie na pocieszenie
Ziemniaki, udka kurczaka i biała kiełbasa z piekarnika: pyszny obiad dla całej rodziny
Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka lub 12 udek bez kości
- sól i pieprz
- 500 g ziemniaków, niedużych
- 2 papryki
- 1 cebula
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- 100 g sera żółtego startego
- 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszki, szczypioru, bazylii)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Paprykę rozkroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.
- Z soku cytrynowego, oliwy, czosnku, sosu sojowego i ziół przygotować marynatę, dokładnie wszystko miksując.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, kawałki papryki i cebulę. Polać połową marynaty i wymieszać.
- Na warzywach ułożyć udka kurczaka i polać pozostałą marynatą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 50-60 minut (w przypadku udek bez kości dodać je do warzyw po 20 minutach, wystarczy, gdy będą się piekły 30 minut).
- Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.
- Przed podaniem posypać zieleniną.
Odmiany i właściwości papryki