To najszybszy przepis na pałki z kurczaka. Nacieram tymi przyprawami, smażę na patelni i podaję na obiad

Dieta bezglutenowa
Jak szybko zrobić pałki z kurczaka? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Smażone pałki kurczaka doprawione kilkoma popularnymi przyprawami urzekają smakiem. Są pyszne i soczyste, a ich skórka jest chrupiąca. Poznajcie szybki jak błyskawica przepis na najlepsze pałki z kurczaka.
Czym najlepiej przyprawić pałki z kurczaka?
Ten szybki przepis na pałki z kurczaka wyróżnia się czasem przygotowania. Miękkie i soczyste mięso robi się błyskawicznie. Nie trzeba go marnować i czekać, aż przejdzie przyprawami. Wystarczy wymieszać oliwę z oliwek z trzema popularnymi przyprawami, czyli kurkumą oraz słodką i ostrą papryką. Nie można zapomnieć też o soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzu, którymi doprawia się prawie każde mięso. Ta aromatyczna mieszanka przypraw sprawi, że pałki z kurczaka będą smakować wyśmienicie.
Jak szybko zrobić pałki z kurczaka?
Błyskawiczny przepis na pyszne i aromatyczne pałki z kurczaka warto zapisać. To smaczny pomysł na rodzinny obiad, który można robić przez cały rok. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na to, czy jest lato, czy zima. Przepis na szybkie pałki z kurczaka jest też łatwy. Nic nie trzeba kroić, ani siekać. Przyda się patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem i szczypce do przekładania mięsa.
Jak więc zrobić pałki z kurczaka według tego szybkiego przepisu? Należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a danie wyjdzie pierwsza klasa.
- 1. krok – wymieszanie oliwy z oliwek z przyprawami
- 2. krok – natarcie pałek z kurczaka mieszanką przypraw
- 3. krok – usmażenie pałek z kurczaka na patelni
Co zrobić, żeby pałki z kurczaka były chrupiące?
W tym szybkim przepisie na pyszny obiad dla całej rodziny pałki z kurczaka dusi się na patelni pod przykryciem. Aby zyskały chrupiącą skórkę, można wykorzystać prosty patent. Na kilka minut przed końcem smażenia, należy zdjąć pokrywkę i smażyć kurczaka, aż skórka zacznie się rumienić i stanie się chrupiąca. Jeżeli podlewaliście mięso wodą lub bulionem, płyn powinien całkowicie odparować.
SKŁADNIKI
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Wsypać kurkumę oraz słodką i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Pałki z kurczaka przełożyć do miski i wlać mieszankę. Dokładnie natrzeć mięso.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka z każdej strony, aż mięso zacznie się rumienić.
- Patelnię przykryć i dusić około 20 minut, od czasu do czasu przekładając na drugą stronę. Można wlać odrobinę wody lub bulionu warzywnego.
- Na 5 minut przed końcem smażenia zdjąć pokrywkę i smażyć, aż skórka stanie się chrupiąca.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz soczystą surówką.