TIFTELE: przepis na ukraińskie klopsiki TEFTELE w sosie koperkowym
2022-03-08
łatwy
30 min
8
Dieta niskokaloryczna
Tiftele, bądź teftele, to rodzaj klopsików z dwóch rodzajów mięsa: wieprzowiny oraz drobiu. Teftele zawsze podaje się w sosie. Najczęściej w białym sosie ze świeżymi ziołami, sosie grzybowym lub pomidorowym. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak zawsze obłędny. Koniecznie wypróbujcie, jak smakują klopsiki przyrządzony po ukraińsku.
SKŁADNIKI
- Na teftele, czyli klopsiki:
- 600 g mielonej szynki wieprzowej
- 400 g mielonej piersi kurczaka
- 2 jajka
- 100 g czerstwej bułki namoczonej w mleku
- 1 cebula, starta na tarce na puree
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła do smażenia
- Na sos do tefteli:
- 200 ml śmietany 30%
- 300 ml gorącej wody
- 100 g serka topionego
- 1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać z rozmąconymi jajkami, odciśniętą bułką, cebulą oraz czosnkiem.
- Masę przyprawić solą i pieprzem.
- Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub piłeczki ping-pongowej.
- Na patelni rozgrzać olej z masłem. Porcjami smażyć klopsiki do lekkiego zrumienienia z każdej strony.
- Zdjąć klopsiki. Na patelnię dodać śmietanę, wodę oraz pokrojony na kawałki topiony serek. Podgrzewać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia serka.
- Sos spróbować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek oraz klopsiki. Podgrzewać razem przez 10 minut.
- Podawać teftele (tiftele) w sosie koperkowym z tłuczonymi ziemniakami i marchwką z groszkiem. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne