TIFTELE: przepis na ukraińskie klopsiki TEFTELE w sosie koperkowym

TIFTELE: przepis na ukraińskie klopsiki TEFTELE w sosie koperkowym
Autor: Shutterstock.com TIFTELE: przepis na ukraińskie klopsiki TEFTELE w sosie koperkowym
łatwy
30 min
8

Dieta niskokaloryczna

Tiftele, bądź teftele, to rodzaj klopsików z dwóch rodzajów mięsa: wieprzowiny oraz drobiu. Teftele zawsze podaje się w sosie. Najczęściej w białym sosie ze świeżymi ziołami, sosie grzybowym lub pomidorowym. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak zawsze obłędny. Koniecznie wypróbujcie, jak smakują klopsiki przyrządzony po ukraińsku. 

SKŁADNIKI

  • Na teftele, czyli klopsiki:
  • 600 g mielonej szynki wieprzowej
  • 400 g mielonej piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g czerstwej bułki namoczonej w mleku
  • 1 cebula, starta na tarce na puree
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła do smażenia
  • Na sos do tefteli:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 ml gorącej wody
  • 100 g serka topionego
  • 1 pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z rozmąconymi jajkami, odciśniętą bułką, cebulą oraz czosnkiem. 
  • Masę przyprawić solą i pieprzem.
  • Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub piłeczki ping-pongowej. 
  • Na patelni rozgrzać olej z masłem. Porcjami smażyć klopsiki do lekkiego zrumienienia z każdej strony. 
  • Zdjąć klopsiki. Na patelnię dodać śmietanę, wodę oraz pokrojony na kawałki topiony serek. Podgrzewać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia serka.
  • Sos spróbować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek oraz klopsiki. Podgrzewać razem przez 10 minut. 
  • Podawać teftele (tiftele) w sosie koperkowym z tłuczonymi ziemniakami i marchwką z groszkiem. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Klopsy, klopsiki i pulpeciki - 12 waszych ulubionych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej