Ten gulasz z kurczakiem i groszkiem zawsze robię na zapas. Następnego dnia smakuje jeszcze lepiej
Dieta bezglutenowa
Co można dodać do gulaszu z kurczaka? Wśród tysięcy przepisów na to pyszne i aromatyczne danie ta receptura zasługuje na szczególną uwagę. Szybki gulasz z kurczakiem wzbogaca zielony groszek oraz inne warzywa. Danie jest obłędne w smaku i łatwe do przygotowania w krótkim czasie. Zobaczcie, jak zrobić pełen smaku sycący gulasz z kurczakiem i zielonym groszkiem.
Jakie warzywa do gulaszu z kurczaka?
Podstawowymi składnikami tego dania, które swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej, są pierś z kurczaka i zielony groszek świeży lub mrożony Na liście składników znalazły się też inne warzywa jak cebula, marchewka, ziemniaki, czosnek i pomidory. Danie gotuje się na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Smak gulaszu z kurczaka podkręcają przyprawy. Potrawę doprawia się nie tylko solą i świeżo zmielonym pieprzem, ale i tymiankiem, liśćmi laurowymi oraz słodką i ostrą papryką. Dzięki przyprawom gulasz z kurczakiem i zielonym groszkiem smakuje tak dobrze i jest aromatyczny.
Jak zrobić gulasz z kurczakiem i zielonym groszkiem?
Przepis na pyszny i sycący obiad, perfekcyjnie odpowiada na pytanie, czy do gulaszu można dodać groszek. Jak się okazuje, dodatek tego warzywa świetnie podkręca gulasz. Danie znakomicie smakuje następnego dnia po odgrzaniu, dlatego od razu można ugotować je z podwójnej liczby składników.
Pełen smaku i aromatu gulasz z kurczaka i zielonego groszku jest łatwy. Najlepiej stosować się do wszystkich zaleceń i gotować tę potrawę według kolejnych kroków podanych w przepisie. Danie uda się za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.
Jak więc zrobić obłędny gulasz z kurczakiem i zielonym groszkiem? To łatwy i szybki przepis na wyśmienity obiad dla całej rodziny.
- 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie kurczaka na patelni
- 2. krok – podsmażenie warzyw w garnku
- 3. krok – wlanie bulionu warzywnego, dodanie kurczaka i pozostałych składników, doprawienie gulaszu
- 4. krok – dodanie do gulaszu zielonego groszku
Jak długo dusić gulasz z kurczaka?
Tym, co wyróżnia ten prosty przepis na gulasz z kurczaka i zielonego groszku, jest czas przygotowania. Potrawę robi się szybko. W sumie przyrządzenie tej smakowitej potrawy na obiad zajmuje niewiele ponad pół godziny. Samo duszenie gulaszu, czyli kurczaka i warzyw to około 25 minut.
SKŁADNIKI
- 750 ml gorącego bulionu warzywnego
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- W większym garnku rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i pomidory. Smażyć kilka minut, często mieszając.
- Wlać gorący bulion warzywny. Dodać podsmażonego kurczaka, koncentrat pomidorowy oraz liście laurowe. Doprawić słodką i ostrą papryką, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Wymieszać.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać zielony groszek i gotować 10 minut.
- Podawać na obiad z chlebem lub ryżem oraz chrupiącą surówką.