Tartiflette, czyli zapiekana ziemniaczana we francuskim stylu. Przepis na aromatyczny i sycący obiad
Dieta bezglutenowa
Tartiflette to klasyczne danie kuchni francuskiej. Jest to pyszna i aromatyczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli, czosnku oraz aromatycznego sera. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane. Zapiekanka jest prosta i szybka, dlatego sprawdzi się nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Co to jest tartiflette?
Tartiflette pochodzi z Sabaudii w Alpach Francuskich. Pierwsze wzmianki o tej pysznej potrawie francuskiej znalazły się w książce „Le Cuisinier Royal et Bourgeois” wydanej w 1705 roku. W takiej formie, jaką znamy dziś, zapiekankę zaczęto podawać w kurortach narciarskich w latach 80. XX wieku. Właśnie wtedy znacznie wzrosła jej popularność.
Tartiflette składa się z kilku składników. Są to gotowane ziemniaki, boczek, szalotka i czosnek oraz białe wino i kwaśna śmietana. Obowiązkowym składnikiem potrawy jest aromatyczne ser Reblochon, który przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia. To alpejski ser dojrzewający, który charakteryzuje się miękką skórką i wnętrzem oraz intensywnym aromatem.
Jak zrobić tartiflette?
Przyrządzenie francuskiej zapiekanki zaczyna się od ugotowania ziemniaków, które po lekkim ostygnięciu należy pokroić w cienkie plasterki. Układa się je warstwami w formie do zapiekania, przekładając podsmażonym boczkiem z cebulą, czosnkiem i białym winem oraz kwaśną śmietaną. Na wierzchu układa się plastry sera i zapieka przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ser przyjemnie się roztapia i nabiera złocisto-brązowego koloru.
Przepis na tartiflette
- To łatwy przepis na pyszny i sycący obiad we francuskim stylu.
- Danie robi się szybko. Czas przygotowania wynosi około pół godziny.
- Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach.
- Ser Reblochon można kupić w marketach i większych sklepach spożywczych.
- Zamiast szalotek sprawdzi się cebula czosnkowa.
- Do zapiekanki ziemniaczanej można podać marynowane ogórki, paprykę i cebulę.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 350 g sera Reblochon
- 250 g boczku
- 200 ml kwaśniej śmietany
- 100 ml białego wina
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Szalotkę i czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę. - Na mocno rozgrzanej patelni smażyć boczek, aż zacznie się lekko rumienić. Dodać szalotki i czosnek i smażyć około 4 minut, całt czas mieszając. Wlać białe wino i gotować, aż większość odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
- Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć warstwami w formie do zapiekania, przekładając je smażonym boczkiem z cebulą i czosnkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry sera Reblochon.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut, aż ser się roztopi, a wierzch stanie się złocisto-brązowy.