Tartiflette, czyli zapiekana ziemniaczana we francuskim stylu. Przepis na aromatyczny i sycący obiad

tartiflette
Autor: Shutterstock Tartiflette to francuska zapiekanka ziemniaczana, która zachwyci smakiem i aromatem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Tartiflette to klasyczne danie kuchni francuskiej. Jest to pyszna i aromatyczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli, czosnku oraz aromatycznego sera. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane. Zapiekanka jest prosta i szybka, dlatego sprawdzi się nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Co to jest tartiflette?

Tartiflette pochodzi z Sabaudii w Alpach Francuskich. Pierwsze wzmianki o tej pysznej potrawie francuskiej znalazły się w książce „Le Cuisinier Royal et Bourgeois” wydanej w 1705 roku. W takiej formie, jaką znamy dziś, zapiekankę zaczęto podawać w kurortach narciarskich w latach 80. XX wieku. Właśnie wtedy znacznie wzrosła jej popularność.

Tartiflette składa się z kilku składników. Są to gotowane ziemniaki, boczek, szalotka i czosnek oraz białe wino i kwaśna śmietana. Obowiązkowym składnikiem potrawy jest aromatyczne ser Reblochon, który przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia. To alpejski ser dojrzewający, który charakteryzuje się miękką skórką i wnętrzem oraz intensywnym aromatem.

Jak zrobić tartiflette?

Przyrządzenie francuskiej zapiekanki zaczyna się od ugotowania ziemniaków, które po lekkim ostygnięciu należy pokroić w cienkie plasterki. Układa się je warstwami w formie do zapiekania, przekładając podsmażonym boczkiem z cebulą, czosnkiem i białym winem oraz kwaśną śmietaną. Na wierzchu układa się plastry sera i zapieka przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ser przyjemnie się roztapia i nabiera złocisto-brązowego koloru.

Przepis na tartiflette

  • To łatwy przepis na pyszny i sycący obiad we francuskim stylu.
  • Danie robi się szybko. Czas przygotowania wynosi około pół godziny.
  • Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach.
  • Ser Reblochon można kupić w marketach i większych sklepach spożywczych.
  • Zamiast szalotek sprawdzi się cebula czosnkowa.
  • Do zapiekanki ziemniaczanej można podać marynowane ogórki, paprykę i cebulę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g sera Reblochon
  • 250 g boczku
  • 200 ml kwaśniej śmietany
  • 100 ml białego wina
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
    Szalotkę i czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę.
  • Na mocno rozgrzanej patelni smażyć boczek, aż zacznie się lekko rumienić. Dodać szalotki i czosnek i smażyć około 4 minut, całt czas mieszając. Wlać białe wino i gotować, aż większość odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
  • Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć warstwami w formie do zapiekania, przekładając je smażonym boczkiem z cebulą i czosnkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry sera Reblochon.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut, aż ser się roztopi, a wierzch stanie się złocisto-brązowy.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej