Tarte kotlety z mrożonej piersi kurczaka. Bez rozmrażania i bez czekania

Tarte kotlety z piersi kurczaka
Autor: Shutteratock Tarte kotlety z piersi kurczaka przygotowuje się z mrożonego filetu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jeśli tak jak ja, zawsze masz w zamrażalniku jedną czy dwie piersi z kurczaka, to pokochasz ten przepis. Tarte kotlety z mrożonej piersi sprawdzają się świetnie w sytuacjach awaryjnych, gdy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, ale ja równie często przygotowuje je bez pospiechu, a po prostu dlatego, że są świetne. Nie trzeba czekać, aż mięso się rozmrozi. Zamarznięty filet świetnie poddaje się ostrzom tarki, dając masę o znacznie przyjemniejszej konsystencji, niż mielone. A to nie jedyna ich zaleta?

Dlaczego polecam kotlety z tartej mrożonej piersi kurczaka?

  • są szybkie i proste do przygotowania - nie trzeba czekać, aż mięso się rozmrozi
  • można je przygotować bez panierki - dzięki czemu są bezglutenowe i mniej kaloryczne
  • ale... jeśli ktoś lubi, panierka im nie zaszkodzi :)
  • wychodzą delikatnie chrupiące na zewnątrz i soczyste wewnątrz, pyszne!
  • dodatek ziemniaków sprawia, że to takie 2 w 1, wystarczy dodać surówkę i pełny obiad gotowy
  • ale... jeśli lubicie, to można je podać do ziemniaków w różnych formach, ryżu lub makaronu
  • w wersji podstawowej mają dość neutralny, łagodny smak, ale można je z łatwością podkręcić przyprawami, za każdym razem uzyskując nieco inny efekt (na przykład na ostro z chili, na ziołowo z dodatkiem tymianku czy rozmarynu, orientalnie z curry lub kurkumą).

Przepis na tarte kotlety z piersi kurczaka

SKŁADNIKI

  • 2 zamrożone piersi z kurczaka
  • 3 spore ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 pęczek ulubionej zieleniny
  • pieprz i sól
  • przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
  • papryka słodka (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamrożoną pierś kurczaka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na tych samych oczkach zetrzeć ziemniaki, dodać do kurczaka.
  • Zieleninę drobniutko posiekać, dodać do reszty składników masy wraz z jajkiem.
  • Przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać inne przyprawy.
  • Masę dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje masy klaśc łyżka na patelnie, formując niewielkie placuszki/kotleciki.
  • Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ulubiona surówką lub jarzynką na ciepło.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej