Tarte kotlety z mrożonej piersi kurczaka. Bez rozmrażania i bez czekania
2022-11-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jeśli tak jak ja, zawsze masz w zamrażalniku jedną czy dwie piersi z kurczaka, to pokochasz ten przepis. Tarte kotlety z mrożonej piersi sprawdzają się świetnie w sytuacjach awaryjnych, gdy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, ale ja równie często przygotowuje je bez pospiechu, a po prostu dlatego, że są świetne. Nie trzeba czekać, aż mięso się rozmrozi. Zamarznięty filet świetnie poddaje się ostrzom tarki, dając masę o znacznie przyjemniejszej konsystencji, niż mielone. A to nie jedyna ich zaleta?
Dlaczego polecam kotlety z tartej mrożonej piersi kurczaka?
- są szybkie i proste do przygotowania - nie trzeba czekać, aż mięso się rozmrozi
- można je przygotować bez panierki - dzięki czemu są bezglutenowe i mniej kaloryczne
- ale... jeśli ktoś lubi, panierka im nie zaszkodzi :)
- wychodzą delikatnie chrupiące na zewnątrz i soczyste wewnątrz, pyszne!
- dodatek ziemniaków sprawia, że to takie 2 w 1, wystarczy dodać surówkę i pełny obiad gotowy
- ale... jeśli lubicie, to można je podać do ziemniaków w różnych formach, ryżu lub makaronu
- w wersji podstawowej mają dość neutralny, łagodny smak, ale można je z łatwością podkręcić przyprawami, za każdym razem uzyskując nieco inny efekt (na przykład na ostro z chili, na ziołowo z dodatkiem tymianku czy rozmarynu, orientalnie z curry lub kurkumą).
Przepis na tarte kotlety z piersi kurczaka
SKŁADNIKI
- 2 zamrożone piersi z kurczaka
- 3 spore ziemniaki
- 2 jajka
- 1 pęczek ulubionej zieleniny
- pieprz i sól
- przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
- papryka słodka (opcjonalnie)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamrożoną pierś kurczaka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na tych samych oczkach zetrzeć ziemniaki, dodać do kurczaka.
- Zieleninę drobniutko posiekać, dodać do reszty składników masy wraz z jajkiem.
- Przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać inne przyprawy.
- Masę dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Niewielkie porcje masy klaśc łyżka na patelnie, formując niewielkie placuszki/kotleciki.
- Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ulubiona surówką lub jarzynką na ciepło.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne