Tanie pierogi z płuckami: przepis na pierogi z dudkami

Pierogi z dudkami
Autor: Shutterstock Pierogi z nadzieniem z płucek to tani i pyszny obiad dla całej rodziny. 
łatwy
120 min
4

Pierogi z płuckami, zwanymi  też dudkami to polska specjalność - delikatne nadzienie doskonale komponuje się z cienkim ciastem. Na dodatek  płucka to to wyjątkowo niedrogie podroby - więc przygotowane z nimi pierogi to jedno z tańszych dań.

Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • ciepła woda
  • sól do smaku
  • Farsz:
  • 1 i 1/2 kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: płucka umyć i namoczyć (1/2 godziny). Zalać czystą wodą, dodać marchewki, liście laurowe i sól, gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć płucka i marchewki, wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na sporej ilości oleju. Zmielone płucka i marchewki połączyć z cebulą, z olejem ze smażenia, doprawić solą i pieprzem na pikantnie.
  • Ciasto: z mąki, ciepłej wody i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać krążki (na przykład szklanką) i nakładać farsz, dokładnie sklejać brzegi ciasta.
  • Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Podawać według uznania, na przykład polane stopioną słoninką, ale najlepsze są zrumienione na oleju.