Tani obiad Strzelczyka za kilka złotych. Prosty do zrobienia, a smak jak u babci
Tomasz Strzelczyk, uczestnik IV edycji kulinarnego show Master Chef, pokazał, jak zrobić pyszny obiad za nieduże pieniądze. Prażoki są łatwe do przyrządzenia, składniki łatwo dostępne, a smak dania przypomina beztroskie czasy dzieciństwa. Zobaczcie, jak zrobić łatwy i tani obiad według przepisu Tomasza Strzelczyka.
Jak zrobić prażoki Tomasza Strzelczyka?
Przyrządzenie staropolskiej potrawy zaczyna się od obrania i ugotowania ziemniaków. Następnie trzeba je odcedzić, ale cześć wody powinna zostać. Ziemniaki rozdrabnia się, wsypuje mąkę, miesza i gotuje 10 minut. Po ostygnięciu trzeba je zmiksować. Kiedy ziemniaki stygną, na patelni podsmaża się boczek z cebulą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, smaży się małe kuli z masy ziemniaczanej. Należy obsmażyć je z każdej strony. Prażoki podaje się ze skwarkami z boczku i cebulą.
Przepis na prażoki Tomasza Strzelczyka
- To łatwy przepis na tradycyjny obiad w staropolskim wydaniu. Przyrządzenie dania nie jest skomplikowane.
- Prażoki robi się w miarę szybko. Ziemniaki można ugotować wcześniej lub wykorzystać te, które zostały z poprzedniego dnia.
- Na liście składników znajdują się cztery produkty oraz przyprawy. Wszystkie są w sklepach przez cały rok, a ich ceny nie zwalają z nóg.
- Jeżeli masa ziemniaczana jest za rzadka, należy wsypać trochę mąki pszennej. Do zbyt gęstej masy trzeba wlać trochę wody lub mleka.
Z czym podawać prażoki?
Ziemniaczane kluski pysznie smakują z okrasą z boczku i cebuli. Można też podać do nich zasmażaną kapustę lub buraczki. Świetnie smakują z surówką z kiszonej kapusty. Osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, mogą podać prażoki jako dodatek do kotletów, pulpetów lub z gulaszem. Kluski z gotowanych ziemniaków to również propozycja dla wegetarian i wegan, którzy nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego. Zamiast podsmażonego boczku z cebulą, mogą podać kluski z ziemniaków z wegańskim odpowiednikiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 320 g mąki pszennej
- 300 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać tyle wody, aby sięgała połowy ziemniaków.
- Wsypać mąkę, rozgnieść praską, wymieszać i gotować na małym ogniu 10 minut. Zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
- Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć w rondelku, aż zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć, aż się zeszkli, cały czas mieszając.
- Odlać niewielką ilość wytopionego tłuszczu na patelnię i podgrzać go. Z masy ziemniaczanej dłońmi formować małe i nierówne kulki. Podsmażyć je na patelni z każdej strony przez kilka minut.
- Podawać z podsmażonym boczkiem z cebulą.