Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem: sprytne danie jednogarnkowe

2021-03-29
Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem: sprytne danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Pyszny gulasz wieprzowy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem - pełen smaku i aromatu
łatwy
45 min
4

Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem to pełnowartościowy posiłek. W jednym garnku mamy rozpływające się w ustach mięso oraz porcję węglowodanów. Wyrazisty kwaskowaty sos zyska wasze uznanie. To sprytne danie jednogarnkowe robi się praktycznie samo. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony, średnich rozmiarów lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w paski lub w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórek zetrzeć na tarce. 
  • W rondlu rozgrzać tłuszcz dodać mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę, czosnek, ziele angielskie. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez 30 minut. 
  • Dodać pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnić wodą, aby płyn przykrywał ziemniaki. Gotować do miękkości.
  • Na koniec dodać kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprowadzić do wrzenia. 
  • Spróbować i ewentualnie doprawić solą.