Takie placki ziemniaczane robi się na Podkarpaciu. W ich środku skrywa się zaskakujące nadzienie

placki ziemniaczane z kaszanką
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane zrób z takim nadzieniem. Podkarpacki przepis nie ma sobie równych.
łatwy
45 min
4

Kuchnia podkarpacka skrywa mnóstwo przepisów na pyszne i aromatyczne dania. Jednym z takich przysmaków są pełne smaku placki ziemniaczane, które wzbogaca nieoczywisty składnik, czyli kaszanka. Dzięki temu prostemu dodatkowi placki smakują wyśmienicie i są bardziej sycące. Poznajcie regionalny przepis z Podkarpacia na pyszne placki ziemniaczane z kaszanką.

Placki ziemniaczane z kaszanką – składniki

Placki ziemniaczane to danie typowe dla kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Robi się je łatwo i szybko, produkty są zawsze w sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Właśnie takie są placki ziemniaczane, które w środku skrywają farsz z kaszanki. Przygotowuje się je z prostych i niedrogich składników. Chociaż przepis pochodzi z Podkarpacia, wszystkie niezbędne produkty można kupić w wielu sklepach na terenie całego kraju.

Co jest więc potrzebne, aby usmażyć pełne smaku podkarpackie placki ziemniaczane z kaszanką? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • kaszanka
  • warzywa – ziemniaki, cebula
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • do panierowania – jajko, bułka tarta
  • do smażenia – smalec, olej

Jak zrobić placki ziemniaczane z kaszanką?

Przepis na regionalne placki ziemniaczane z nadzieniem z kaszanki pochodzi z Podkarpacia. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu. Jeżeli zostały wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, możecie wykorzystać je do tych smacznych placków. Dzięki temu czas przygotowania będzie krótszy i nic się nie zmarnuje.

Jak więc usmażyć pyszne i chrupiące placki ziemniaczane wypełnione farszem z kaszanki? Podkarpacki przepis na ten regionalny przysmak nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, zrobicie wyśmienite placki z ziemniaków i kaszanki, które oczarują smakiem wszystkich domowników.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków i zrobienie purée
  • 2. krok – przygotowanie farszu z kaszanki i cebuli
  • 3. krok – przygotowanie ciasta ziemniaczanego
  • 4. krok – uformowanie i panierowanie placków z ziemniaków i kaszanki
  • 5. krok – usmażenie placków ziemniaczanych na patelni

Z czym podawać placki ziemniaczane z kaszanką?

Podkarpackie placki ziemniaczane z dodatkiem kaszanki to pomysł na smaczny i ciekawy obiad. Z wierzchu są chrupiące, a środek ma zaskakujący smak. Danie można podawać z różnymi sosami na ciepło lub kwaśną śmietaną. Sprawdzą się także domowe surówki z kapusty kiszonej.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kaszanki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko do masy
  • 1 łyżeczka smalcu
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść praskę na purée. Odstawić do ostygnięcia.
  • Na patelni roztopić smalec i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Z kaszanki usunąć osłonkę i dodać do cebuli. Rozdrobnić i wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do ziemniaków wbić jajko i wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą. Wymieszać do połączenia składników.
  • Z ciasta ziemniaczanego uformować wałeczek o średnicy około 5 cm, a następnie pokroić na równe kawałki o długości około 3 cm.
  • Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach i na środek nałożyć porcję farszu z kaszanki. Przykryć drugim rozpłaszczonym kawałkiem i dokładnie zlepić.
  • Placki panierować w jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej