Takie placki ziemniaczane robi się na Podkarpaciu. W ich środku skrywa się zaskakujące nadzienie

Kuchnia podkarpacka skrywa mnóstwo przepisów na pyszne i aromatyczne dania. Jednym z takich przysmaków są pełne smaku placki ziemniaczane, które wzbogaca nieoczywisty składnik, czyli kaszanka. Dzięki temu prostemu dodatkowi placki smakują wyśmienicie i są bardziej sycące. Poznajcie regionalny przepis z Podkarpacia na pyszne placki ziemniaczane z kaszanką.
Placki ziemniaczane z kaszanką – składniki
Placki ziemniaczane to danie typowe dla kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Robi się je łatwo i szybko, produkty są zawsze w sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Właśnie takie są placki ziemniaczane, które w środku skrywają farsz z kaszanki. Przygotowuje się je z prostych i niedrogich składników. Chociaż przepis pochodzi z Podkarpacia, wszystkie niezbędne produkty można kupić w wielu sklepach na terenie całego kraju.
Co jest więc potrzebne, aby usmażyć pełne smaku podkarpackie placki ziemniaczane z kaszanką? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- kaszanka
- warzywa – ziemniaki, cebula
- mąka ziemniaczana
- jajko
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- do panierowania – jajko, bułka tarta
- do smażenia – smalec, olej
Jak zrobić placki ziemniaczane z kaszanką?
Przepis na regionalne placki ziemniaczane z nadzieniem z kaszanki pochodzi z Podkarpacia. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu. Jeżeli zostały wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, możecie wykorzystać je do tych smacznych placków. Dzięki temu czas przygotowania będzie krótszy i nic się nie zmarnuje.
Jak więc usmażyć pyszne i chrupiące placki ziemniaczane wypełnione farszem z kaszanki? Podkarpacki przepis na ten regionalny przysmak nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, zrobicie wyśmienite placki z ziemniaków i kaszanki, które oczarują smakiem wszystkich domowników.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków i zrobienie purée
- 2. krok – przygotowanie farszu z kaszanki i cebuli
- 3. krok – przygotowanie ciasta ziemniaczanego
- 4. krok – uformowanie i panierowanie placków z ziemniaków i kaszanki
- 5. krok – usmażenie placków ziemniaczanych na patelni
Z czym podawać placki ziemniaczane z kaszanką?
Podkarpackie placki ziemniaczane z dodatkiem kaszanki to pomysł na smaczny i ciekawy obiad. Z wierzchu są chrupiące, a środek ma zaskakujący smak. Danie można podawać z różnymi sosami na ciepło lub kwaśną śmietaną. Sprawdzą się także domowe surówki z kapusty kiszonej.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 300 g kaszanki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 mała cebula
- 1 jajko do masy
- 1 łyżeczka smalcu
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść praskę na purée. Odstawić do ostygnięcia.
- Na patelni roztopić smalec i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Z kaszanki usunąć osłonkę i dodać do cebuli. Rozdrobnić i wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia.
- Do ziemniaków wbić jajko i wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą. Wymieszać do połączenia składników.
- Z ciasta ziemniaczanego uformować wałeczek o średnicy około 5 cm, a następnie pokroić na równe kawałki o długości około 3 cm.
- Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach i na środek nałożyć porcję farszu z kaszanki. Przykryć drugim rozpłaszczonym kawałkiem i dokładnie zlepić.
- Placki panierować w jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.