Tak szykuje obiad na szybko. Te kąski smakują obłędnie

Tak szykuje obiad na szybko. Te kąski smakują obłędnie
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Proste, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Te wspaniałe czosnkowe kąski wołowe z air fryera świetnie sprawdza się na każdy dzień tygodnia. Są proste w przygotowaniu, a wychodzą za każdym razem. I ty rozsmakuj się w tym internetowym hicie.

Prosty i szybki obiad z air fryera. Wystarczy kilka składników

Stek z masłem czosnkowym to nie jest żadna nowość. Jednak ten sposób przygotowania może niezwykle ułatwić cały proces. Zaczynając od krojenia mięsa na mniejszą kostkę - w ten sposób znacząco skracamy czas smażenia się steku. Jednak warto podkreślić, że przy niewielkich kawałkach znacznie ciężej będzie kontrolować stopień wysmażenia mięsa.

Jednak przygotowanie mięsa w air fryerze to świetny sposób. Idealnie tworzy się na nim "przypieczona" skórka, kiedy środek pozostaje jeszcze lekko różowy. W każdym razie, mięso, które jest następnie obtoczone w maśle czosnkowym smakuje wybornie.

Tak przygotowaną polędwicę możemy podawać na najróżniejsze sposoby. Świetnie sprawdzi się z ziemniakami i surówką, ale również można podawać je np. w formie domowego "kebaba" albo w bułce pita. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska na imprezę.

W każdym razie, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i udaje się za każdym razem. Wystarczy dosłownie kilka chwil i składników, by móc się rozkoszować tym niesamowitym daniem, które stało się hitem TikToka.

SKŁADNIKI

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • 50 g masła
  • łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Air fryera nagrzewamy do 200 stopni.
  • Polędwice kroimy w kostkę, doprawiamy i mieszamy z oliwą.
  • Wrzucamy mięso do koszyka i pieczemy 7 minut.
  • W tym czasie w misce łączymy ze sobą masło, posiekany czosnek i sos Worcestershire.
  • Dodajemy upieczone mięso i dokładnie mieszamy.
  • Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej