To danie podbiło TikToka. Wegetariański sposób na pyszny obiad

To danie podbiło TikToka. Wegetariański sposób na pyszny obiad
Autor: Shutterstock.com To danie podbiło TikToka. Wegetariański sposób na pyszny obiad
łatwy
20 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ten przepis szybko rozkochał w sobie użytkowników TikToka. Jest prosty w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Gotowana cebula to danie, które zasmakuje każdemu. A wystarczy do niego wyłącznie kilka składników. Nie ma więc co długo nad tym rozmyślać. Rozsmakuj się w tym viralowym przepisie.

Ten przepis szybko podbił TikToka. Wystarczy kilka składników

Gotowana cebula szybko stała się hitem TikToka. Wszystko dzięki jej prostocie przygotowania i niesamowitemu smakowi. Co więcej, wcale nie potrzebujemy dużej ilości składników, ponieważ główną rolę odgrywa tu właśnie cebula, która nadziana jest aromatycznym masłem.

Choć nazwa sugeruje jedno, ta nasza cebula tak naprawdę wcale nie jest gotowana, a pieczona. Nazwa jednak wzięła się od tego, że kiedy otworzymy folię z naszą cebulą, będzie na niej jeszcze bulgotać masło, które nadaje jej niesamowity smak i aromat. 

Cebulę możemy jeść samą w sobie, jednak świecie będzie smakowała z ryżem, bagietkę czy komosą ryżową. Nie marnujmy również masła, które częściowo spłynie na sam dół foli. Polejmy nim naszą cebulę, a co pozostanie możemy zebrać bagietką lub ryżem.

Tego przepisu naprawdę warto spróbować. Jest prosty do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka składników i chwila przygotowania, by móc rozkoszować się tym wegetariańskim daniem. Co więcej, będzie się ono naprawdę pięknie prezentować na talerzu.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W małej misce mieszamy masło z posiekanym czosnkiem i przyprawami.
  • Cebulę obieramy i odcinamy końcówki.
  • Za pomocą małego noża, wycinamy wgłębienie w cebuli.
  • Nacinamy jej wierz na krzyż.
  • Do wgłębienie wkładamy naszą mieszankę masła z przyprawami.
  • Cebulę zawijamy dokładnie w folię aluminiową.
  • Układamy na blaszce i pieczemy około godziny.
  • Polewamy ją rozpuszczonym masłem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej