Tajska kuchnia w 15 minut. To danie rozpali twoje zmysły

Tajska kuchnia w 15 minut. To danie rozpali twoje zmysły
Autor: Shutterstock.com Tajska kuchnia w 15 minut. To danie rozpali twoje zmysły
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Tajskie jedzenie zdobywa coraz większą popularność. I nic w tym dziwnego! W większości przypadków jest proste do przygotowania, a smakuje niesamowicie. Przykładem idealnego połączenia aromatów jest pad kra pao, czyli tajska wołowina z bazylią. Łatwo przygotujesz ja w domu.

Tajskie smaki w 15 minut. Aromatyczne danie, które rozkocha każdego

Pad kra pao to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni tajskiej. I nic w tym dziwnego. Jest szybka i prosta do przygotowania, a przy tym wychodzi niezwykle sycąca i aromatyczna. To prawdziwa klasyka ulicznego jedzenia w Tajlandii. A w dodatku jest bardzo uniwersalna.

Jeśli chcemy możemy przygotować ją z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Czasami jednak możemy również znaleźć wersje z owocami morza. To danie, które można jeść każdego dnia. Nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczne, ale również szybkie i niedrogie do przygotowania.

Jak możemy zobaczyć w tym przepisie, używamy tu bazylii tajskiej, która ma swój charakterystyczny smak i aromat. Smakuje całkowicie inaczej niż znana nam bazylia europejska. Na szczęście, bez problemu znajdziemy ją do kupienia w internecie. Za doniczkę zapłacimy około 15 złotych, a z pewnością później ją wykorzystamy np. do pho.

Danie to tradycyjnie podaje się z ryżem jaśminowym i jajkiem sadzonym. To naprawdę perfekcyjny sposób na aromatyczny posiłek, który zasmakuje każdemu.

SKŁADNIKI

  • 300 g wołowiny mielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1–2 papryczki chili
  • 1 mała cebula 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu ostrygowego 
  • garść świeżej bazylii tajskiej (lub zwykłej jeśli nie mamy tajskiej) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy posiekany czosnek i chili.
  • Chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy wołowinę i smażymy, aż nie będzie surowa.
  • Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dolewamy sosy: sojowy, rybny i ostrygowy oraz dosypujemy cukier.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej