Tajska kuchnia w 15 minut. To danie rozpali twoje zmysły

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Tajskie jedzenie zdobywa coraz większą popularność. I nic w tym dziwnego! W większości przypadków jest proste do przygotowania, a smakuje niesamowicie. Przykładem idealnego połączenia aromatów jest pad kra pao, czyli tajska wołowina z bazylią. Łatwo przygotujesz ja w domu.
Tajskie smaki w 15 minut. Aromatyczne danie, które rozkocha każdego
Pad kra pao to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni tajskiej. I nic w tym dziwnego. Jest szybka i prosta do przygotowania, a przy tym wychodzi niezwykle sycąca i aromatyczna. To prawdziwa klasyka ulicznego jedzenia w Tajlandii. A w dodatku jest bardzo uniwersalna.
Jeśli chcemy możemy przygotować ją z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Czasami jednak możemy również znaleźć wersje z owocami morza. To danie, które można jeść każdego dnia. Nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczne, ale również szybkie i niedrogie do przygotowania.
Jak możemy zobaczyć w tym przepisie, używamy tu bazylii tajskiej, która ma swój charakterystyczny smak i aromat. Smakuje całkowicie inaczej niż znana nam bazylia europejska. Na szczęście, bez problemu znajdziemy ją do kupienia w internecie. Za doniczkę zapłacimy około 15 złotych, a z pewnością później ją wykorzystamy np. do pho.
Danie to tradycyjnie podaje się z ryżem jaśminowym i jajkiem sadzonym. To naprawdę perfekcyjny sposób na aromatyczny posiłek, który zasmakuje każdemu.
SKŁADNIKI
- 300 g wołowiny mielonej
- 3 ząbki czosnku
- 1–2 papryczki chili
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- garść świeżej bazylii tajskiej (lub zwykłej jeśli nie mamy tajskiej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy posiekany czosnek i chili.
- Chwilę podsmażamy.
- Dodajemy wołowinę i smażymy, aż nie będzie surowa.
- Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
- Dolewamy sosy: sojowy, rybny i ostrygowy oraz dosypujemy cukier.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii.