Jedna z najsmaczniejszych kuchni świata w twoim domu. „Kuchnia tajska. Najlepsze przepisy” już w księgarniach
Kuchnia tajska jest ceniona w wielu krajach na całym świecie. Ma wiele twarzy, ale niezmiennie wyróżnia ją równowaga smaków, którym towarzyszy prawdziwa eksplozja przypraw i aromatów. Teraz klasyczne przepisy kuchni tajskiej są w zasięgu każdego bez konieczności wycieczki do Tajlandii. Na rynku właśnie pojawiła się książka kucharska z najlepszymi przepisami kuchni tajskiej.

Spis treści
- Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?
- Najlepsze przepisy kuchni tajskiej – nowa książka kulinarna już w księgarniach
Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?
Kuchnia tajska to eksplozja smaków i aromatów. Znana jest ze swojej harmonii i balansu. Charakteryzuje się wykorzystaniem świeżych składników, intensywnych przypraw i umiejętnego łączenia różnych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i pikantnego. Ważnym elementem kuchni tajskiej jest estetyczna prezentacja potraw. Dania są często dekorowane świeżymi ziołami, warzywami i owocami.
- Balans smaków. To kluczowy element kuchni tajskiej. Potrawy powinny łączyć w sobie wszystkie pięć podstawowych smaków: słodki (cukier palmowy), kwaśny (limonka, tamaryndowiec), słony (sos rybny), gorzki (niektóre warzywa, zioła) i pikantny (chili).
- Świeże składniki. Kuchnia tajska opiera się na świeżych składnikach, takich jak warzywa, owoce, zioła i przyprawy. Smak tajskich potraw podkręcają takie składniki, jak trawa cytrynowa, galangal (tajski imbir), liście kafiru (limonki kaffir), bazylia tajska, kolendra, chili, czosnek oraz imbir.
- Sos rybny. To podstawowy składnik wielu tajskich potraw. Stosuje się go zamiast soli. Nadaje potrawom charakterystyczny smak umami.
- Mleko kokosowe. Często używane jest do tajskich zup, curry i deserów. Nadaje potrawom kremową konsystencję i słodkawy smak.
- Ryż i makaron. Stanowią podstawowe składniki kuchni tajskiej. Najczęściej jada się ryż jaśminowy, który charakteryzuje się delikatnym aromatem i puszystą konsystencją. Popularny jest makaron ryżowy, zarówno cienki (vermicelli), jak i szeroki (pad thai).
- Owoce. Tajlandia słynie z pysznych owoców, które je się na surowo lub wykorzystuje do deserów. Do najbardziej popularnych owoców wykorzystywanych w potrawach kuchni tajskiej zalicza się mango, durian, rambutan, liczi, ananas i arbuz.
Najlepsze przepisy kuchni tajskiej – nowa książka kulinarna już w księgarniach
Odkryjcie klasykę kuchni tajskiej dzięki książce „Kuchnia tajska. Najlepsze przepisy”. Znajdziecie w niej sprawdzone receptury na sajgonki, szaszłyki z kurczaka w sosie satay, sałatkę z zielonej papai, tom kha kai, sałatkę z chrupiącego ryżu, zielone i czerwone curry, kurczaka smażonego z orzechami nerkowca, pad thai, ryż z kokosem i mango oraz wiele, wiele innych. Wszystkie przepisy są łatwe, a z przygotowaniem tajskich specjałów poradzi sobie każdy. Przepisy zostały wzbogacone ciekawymi opisami, informacjami o podstawowych składnikach i przyborach kuchennych. Każdy przepis zilustrowany jest zdjęciem apetycznej potrawy.
Autorka książki „Kuchnia tajska. Najlepsze przepisy” Caroline Trieu poznawała kuchnię Azji Południowo-Wschodniej już od najmłodszych lat dzięki mamie i ciociom. Tajlandię odkryła dużo później podczas stażu, na którym była pod koniec studiów, i zakochała się w tym miejscu. Szybko stało się ono jej krajem z wyboru. Caroline przemierza go bezustannie od 15 lat, ucząc się podstaw języka i kuchni, a także szkoląc się w masażu tajlandzkim nuad boran, który wykonuje w swoim salonie. Jednocześnie dzieli się pasją do kuchni tajskiej, laotańskiej i wietnamskiej podczas warsztatów kulinarnych w okolicach Rennes we Francji i na blogu Taste-of-mekong.
Zobaczcie galerię i poznajcie sprawdzone przepisy na pyszne placki ziemniaczane z różnych zakątków Ziemi. Poniżej znajdziecie także szybki quiz kulinarny o przysmakach kuchni świata.
