Tagliatelle z kurczakiem i chimichuri - obiad na zielono
Tagliatelle z kurczakiem i chimichuri to jedno z moich ulubionych dań na lato. Przygotowuje się je szybko, jest lekkie, smaczne i daje przyjemny zastrzyk energii. Sos chimichuri jest niesamowicie odświeżający, a przy tym to prawdziwa bomba z witaminą C, więc warto go jadać - dla zdrowia i urody.
W mojej wersji tagliatelle z kurczakiem chimichurri ważny jest czas. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu jednak ważne aby dobrze się zorganizować i zrobić wszystko w kolejności podanej w przygotowaniu. Chodzi o to, aby usmażyć kurczaka i ugotować makaron tak, aby były gotowe w tym samym momencie. Do ciepłego makaronu z kurczakiem dodajemy przygotowany wcześniej sos, dzięki czemu ogrzeje się on od gorących składników. Będzie ciepły, ale nie "ugotowany", dzięki czemu zaoszczędzimy sporo witaminy C znajdującej się w pietruszce.
Przepis na tagliatelle z kurczakiem i chimichuri
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 600-700 g piersi kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- pieprz i sól
- masło
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego oregano (lub łyżeczka suszonego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielone chili
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natkę pietruszki zblendowac z oregano, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chili oczyścić z pestek i bardzo drobno posiekać, dodac do sosu.
- Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, włożyć do miski, dodać skórkę z cytryny, posolić, popieprzyć, skropić odrobiną oleju lub oliwy. Odstawić na chwilę.
- W tym czasie nastawić makaron. Ugotować go al dente w osolonej wodzie wg instrukcji podanej przez producenta na opakowaniu. Odcedzić.
- Na sporej patelni lub w rondlu rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki masła, usmażyć na nim kurczaka (wystarczy kilka minut, jeśli nie jest zbyt grubo pokrojony).
- Garnek z kurczakiem zdjąć z ognia. Makaron dodać do usmażonego kurczaka, polać przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszać.