Tagliatelle z kurczakiem i chimichuri - obiad na zielono

Tagliatelle z kurczakiem chimmichuri
Autor: Shutterstock Tagliatelle z kurczakiem chimmichuri udekorowane pomidorkami koktajlowymi.
łatwy
25 min
4

Tagliatelle z kurczakiem i chimichuri to jedno z moich ulubionych dań na lato. Przygotowuje się je szybko, jest lekkie, smaczne i daje przyjemny zastrzyk energii. Sos chimichuri jest niesamowicie odświeżający, a przy tym to prawdziwa bomba z witaminą C, więc warto go jadać - dla zdrowia i urody.

W mojej wersji tagliatelle z kurczakiem chimichurri ważny jest czas. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu jednak ważne aby dobrze się zorganizować i zrobić wszystko w kolejności podanej w przygotowaniu. Chodzi o to, aby usmażyć kurczaka i ugotować makaron tak, aby były gotowe w tym samym momencie. Do ciepłego makaronu z kurczakiem dodajemy przygotowany wcześniej sos, dzięki czemu ogrzeje się on od gorących składników. Będzie ciepły, ale nie "ugotowany", dzięki czemu zaoszczędzimy sporo witaminy C znajdującej się w pietruszce.

Przepis na tagliatelle z kurczakiem i chimichuri

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 600-700 g piersi kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • pieprz i sól
  • masło
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego oregano (lub łyżeczka suszonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielone chili
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natkę pietruszki zblendowac z oregano, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chili oczyścić z pestek i bardzo drobno posiekać, dodac do sosu.
  • Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, włożyć do miski, dodać skórkę z cytryny, posolić, popieprzyć, skropić odrobiną oleju lub oliwy. Odstawić na chwilę.
  • W tym czasie nastawić makaron. Ugotować go al dente w osolonej wodzie wg instrukcji podanej przez producenta na opakowaniu. Odcedzić.
  • Na sporej patelni lub w rondlu rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki masła, usmażyć na nim kurczaka (wystarczy kilka minut, jeśli nie jest zbyt grubo pokrojony).
  • Garnek z kurczakiem zdjąć z ognia. Makaron dodać do usmażonego kurczaka, polać przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszać.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej