Szynka duszona w sosie własnym

Szynka duszona w sosie własnym
Autor: Shutterstock.com Plastry szynki duszonej w sosie własnym podane ze świeżymi warzywami
łatwy
30 min
4

Szynka duszona w sosie własnym jest aromatyczna, soczysta i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam ten doskonały przepis na szynkę duszoną w piekarniku w specjalnym woreczku lub rękawie. Po prostu pycha! 

Jak zrobić szynkę duszoną w sosie własnym w garnku?

  • Przygotowanie szynki duszonej w garnku lub na patelni jest szalenie proste.
  • Wystarczy lekko obsmażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodać cebulę i czosnek oraz przyprawy. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Następnie dodać keczup i musztardę oraz 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 1 godzinę. 

SKŁADNIKI

  • 500 g surowej szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 woreczek lub rękaw foliowy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokroić na plastry grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, starając się nie porozrywać tkanki mięsnej.
  • Keczup, musztardę i przyprawy wymieszać. 
  • Cebulę pokroić na talarki, czosnek posiekać.
  • Do woreczka do pieczenia włożyć plastry mięsa, dodać cebulę i czosnek oraz marynatę. Zamknąć woreczek i dobrze wymieszać. Włożyć do lodówki na 3 godziny. 
  • Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 
  • Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso lekko się zrumieniło. 
Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej