Szynka duszona w sosie własnym
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Szynka duszona w sosie własnym jest aromatyczna, soczysta i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam ten doskonały przepis na szynkę duszoną w piekarniku w specjalnym woreczku lub rękawie. Po prostu pycha!
Jak zrobić szynkę duszoną w sosie własnym w garnku?
- Przygotowanie szynki duszonej w garnku lub na patelni jest szalenie proste.
- Wystarczy lekko obsmażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodać cebulę i czosnek oraz przyprawy. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Następnie dodać keczup i musztardę oraz 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
SKŁADNIKI
- 500 g surowej szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 woreczek lub rękaw foliowy do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokroić na plastry grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, starając się nie porozrywać tkanki mięsnej.
- Keczup, musztardę i przyprawy wymieszać.
- Cebulę pokroić na talarki, czosnek posiekać.
- Do woreczka do pieczenia włożyć plastry mięsa, dodać cebulę i czosnek oraz marynatę. Zamknąć woreczek i dobrze wymieszać. Włożyć do lodówki na 3 godziny.
- Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso lekko się zrumieniło.
Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki