Szybkie wrapy z patelni - z mięsem z obiadu, papryką i pieczarkami
2021-09-30
łatwy
20 min
4
To mój hitowy obiad z resztek. Jeśli zostaje mi smażone lub pieczone mięso z obiadu, przygotowuję następnego dnia szybkie wrapy z patelni. Nie raz i nie dwa okazywało się, że rodzinka chętniej pałaszowała ten obiad z resztek niż oryginalne danie.
SKŁADNIKI
- 300-400 g pieczonego lub smażonego mięsa
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 4-5 pieczarek
- 2-3 kiszone ogórki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- olej
- 4 gotowe tortille
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na niewielkie, podłużne kawałki. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski.
- Ogórki pokroić w półplasterki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Na sporej patelni rozgrzać olej i dodać czosnek, pieczarki i paprykę, po 1-2 minutach wrzucić pokrojone mięso.
- Smażyć ok 4-5 minut, aż papryka nieco mięknie, ale nadal będzie chrupiąca.
- Dodać kukurydzę i ogórki, przyprawić solą i pieprzem, zamieszać, zdjąć z ognia.
- Placki tortilli delikatnie zwilżyć wodą i podgrzać na drugiej patelni, ale nie przypiekać na sztywno.
- Na każdy placek nałożyć nieco mięsa z warzywami, zawinąć.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl