Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad. Chwyć za składniki i przygotuj aromatycznego kurczaka Santa Fe

Przepyszne i aromatyczne piersi z kurczaka duszone w warzywach i wykończone roztopionym serem. Ro właśnie jest kurczak Santa Fe, który już od pierwszego kęsa staje się ulubieńcem całej rodziny. Przygotuj go w zaledwie 30 minut, a wszystko na jednej patelni.
Sposób na szybki i sycący obiad. Kurczak Santa Fe zasmakuje każdemu
Kurczak Santa Fe to idealne danie dla całej rodziny. Przepyszny, mocno aromatyczny kurczak w towarzystwie najróżniejszych warzyw jest nie tylko prosty do przygotowania, ale całość robi się wyłącznie na jednej patelni, co znacznie ułatwia cały proces.
W tym daniu mięso może być zarówno panierowane, jak i bez panierki. Najważniejsze jest bowiem dokładne go przyprawienie i duszenie w sosie z warzywami. Świetnie sprawdzi się jako mięsny dodatek do ziemniaków i surówek, ale również w najróżniejszych wrapach czy burgerach.
Łatwodostępne składniki i prostota wykonania. Ten pomysł zawsze się sprawdzi
Kurczaka Santa Fe można przygotować z łatwodostępnych składników i jest to danie całkowicie bezproblemowe. Nie trzeba stać i mieszać, ani uważnie pilnować naszego mięsa. Wychodzi za to idealnie doprawiony i soczysty.
To danie naprawdę warto wpisać do swojej codziennej diety. Jest to sposób na obiad, który pokocha cała rodzina. Nawet wybredni będą się nim zachwycać. To danie idealnie sprawdzi się również na lunch następnego dnia. W lodówce można je bowiem przechowywać nawet do 4 dni.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- puszka kukurydzy
- puszka czarnej fasoli
- 0,5 łyżeczki kminu
- sok z 0,5 limonki
- 200 g sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka dzielimy na 4 filety i dokładnie osuszamy.
- W miseczce mieszamy czosnek w proszku, chili, sól i pieprz.
- Przyprawiamy każdego fileta.
- Do dużej patelni dodajemy 1 łyżkę oliwy i masło.
- Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż będzie prawie upieczony.
- Kurczaka przekładamy na talerz i odstawiamy.
- Na patelnie wlewamy resztę oliwy.
- Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dorzucamy kukurydzę, pomidory, fasolę, kmin i sok z limonki.
- Gotujemy kilka minut.
- Wrzucamy z powrotem kurczaka na patelnie i posypujemy serem.
- Gotujemy pod przykryciem, aż kurczak będzie w pełni gotowy.