Kaszę mannę z pszenicy zamieniłam na ten superfood. Z orkiszu jest tak samo pyszna, ale o wiele zdrowsza

kasza manna orkiszowa na mleku na śniadanie
Autor: Shutterstock Zamiast z pszenicy, wybierz orkiszową. Ta zdrowa kasza to dobry wybór na pyszne śniadanie na ciepło.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Na sklepowych półkach pojawił się nowy produkt, który już zyskał status superfood. Idealnie sprawdza się na śniadanie i zastępuje klasyczną owsiankę. To orkiszowa kasza manna, która wyróżnia się nie tylko wybornym smakiem, ale i wysoką zawartością witamin i minerałów. Poznajcie prosty i szybki przepis na pyszną orkiszową kaszę mannę na zdrowe śniadanie.

Czy kasza manna orkiszowa jest zdrowa?

Orkisz to jedno z najstarszych zbóż uprawianych na świecie. Kasza manna orkiszowa jest uważana za zdrowszą alternatywę dla tej otrzymywanej z pszenicy. Najlepsza pod względem zawartości substancji odżywczych jest kasza manna orkiszowa z pełnego ziarna. Zawiera więcej usprawniającego pracę układu trawiennego i dającego uczucie sytości błonnika. Kasza manna z orkiszu jest też lepiej trawiona. To dobre źródło żelaza, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest bezpieczna dla diabetyków. Tak samo jak kasza manna z pszenicy, ta z orkiszu zawiera gluten.

Jak ugotować kaszę mannę orkiszową?

Przepis na kaszę mannę z orkiszu na śniadanie nie jest skomplikowany. Przygotowuje się ją i podaje na ciepło z dodatkiem miodu i sezonowych owoców. Do ugotowania orkiszowej manny potrzebne są tylko dwa składniki. Na liście niezbędnych produktów znalazły się więc kasza manna z orkiszu i mleko krowie lub roślinne.

Jak więc ugotować pyszną i zdrową kaszę mannę orkiszową na śniadanie? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i szybkie. Właśnie dlatego takie śniadanie można zrobić i zjeść jeszcze w domu przed wyjściem do pracy lub szkoły.

  • 1. krok – podgrzanie mleka
  • 2. krok – stopniowe wsypywanie kaszy manny z orkiszu i mieszanie, aby nie było grudek
  • 3. krok – gotowanie orkiszowej kaszy manny na mleku przez 5 minut
  • 4. krok – przełożenie kaszy manny z orkiszu do miseczek i udekorowanie miodem oraz owocami

Z czym podawać kaszę mannę orkiszową?

Ugotowana na mleku kasza manna z orkiszu to świetny wybór na śniadanie. Jest pyszna, zdrowa i dodaje niezbędnej o poranku energii. Doskonale smakuje z miodem i sezonowymi owocami, które bogate są w witaminy i minerały. Kaszę mannę orkiszową można wzbogacić posiekanymi orzechami, startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Sprawdzi się też masło orzechowe. W każdej wersji orkiszowa kasza manna podana na śniadanie zachwyci smakiem i pozytywnym wpływem na zdrowie.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 60 g orkiszowej kaszy manny

  • dodatkowo:
  • 2 łyżeczki miodu
  • sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać mleko i podgrzać.
  • Stopniowo wsypywać kaszę mannę z orkiszu i cały czas mieszać, aby uniknąć powstania grudek.
  • Gotować na małym ogniu 5 minut, cały czas mieszając, aż kaszka stanie się gęsta.
  • Gotować kaszę mannę z orkiszu przelać do miseczek. Skropić miodem i udekorować sezonowymi owocami.
  • Podawać na śniadanie.
Śniadanie na diecie
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej